Social media posztok – 8+1 ötlet, hogy miről posztolj

Social media posztok, poszt ötletek - Miről posztolj a közösségi médiában?

“Mégis miről posztoljak a Facebook oldalamon, Instagram oldalamon vagy egyéb közösségi média felületemen?” – Benned is felmerült már ez a kérdés? Mit és hogyan kommunikálj a közösségi médiában ahhoz, hogy bízzanak benned az emberek, majd végül vásároljanak tőled? Most hoztam neked 8+1 bizalomnövelő poszt ötletet, amelyekkel a social media posztok a vásárlás irányába terelik a közönséged, és még érdekesek és izgalmasak is.

Ha jobb’ szeretnéd videós formában megnézni, hogy miről posztolj közösségi média oldalaidon, akkor itt találod videós formátumban azt, ami a cikkben is le van írva:

💬 8+1 bizalomépítő poszt tipp a KÖZÖSSÉGI MÉDIA kommunikációdhoz 👁‍🗨 social media tippek következnek

Mennyi legyen a social media posztok mennyisége?

Avagy mikor posztolsz jól? Mennyi poszt a megfelelő mennyiség?

A legfontosabb, hogy konzekvens posztolj a közösségi médián. 

Ami azt jelenti, hogy nagyjából ugyanolyan rendszereséggel kell posztolni a közösségi médián mindig. Ha nem tudsz naponta posztolni, hanem csak heti egyszer, az sem baj, viszont attól a heti egytől ne térj el jelentősen. 

Ne csinál olyat, hogy egy-két hétig heti 5 posztot raksz ki a Facebook, Instagram oldalaidra, majd hetekre, hónapokra eltűnsz. Ha esetleg több az időd és social pedia posztot készítenél, akkor inkább készítsd el előre ezeket a posztokat és időzíts be őket a Facebook, Instagram oldaladra (vagy amelyik egyéb social media felületen éppenséggel aktív vagy).

Fontos, hogy a követőid tudják, hogy mire számítsanak tőled, tudják mikor fog megjelenni tőled poszt a közösségi média felületeiden.

Később akár változtathatsz a posztok gyakoriságán ha szeretnéd, de a lényeg ebben az esetben az, hogy legyen egy átállási idő, amikor szép fokozatosan rászoktatod a social media követőidet a több vagy épp kevesebb poszt mennyiségre.

Miről posztolj a social medián? – Poszt ötletek

Olyan témákról készíts posztokat Facebookra, Instagramra és egyéb közösségi média felületekre, amik érdeklik a célcsoportodat. (Pro tipp: Ismerd meg a 6 legjobb ingyenes vállalkozás hirdetési felületet is!)

Természetesen az is lényeges, hogy ezek a posztok, social media tartalmak közvetve vagy közvetetten az eladást szolgálják, hiszen az egész vállalkozást, posztolgatást azért csináljuk, hogy a végén pénz legyen a kasszában.

Ehhez viszont szükség van arra, hogy folyamatosan növeld az irántad érzett bizalmat a közösségi média felületeiden… arra, hogy egyre jobban megismerjenek a követőid.

Miért van szükség a közösségi médián a bizalomépítésre?

Az emberek azoktól szeretnek vásárolni, akiket szeretnek és akiket ismernek.

Őszintén, te mit választanál?

 • ha egy idegen ember szeretne neked eladni valamit
 • vagy ha egy barátod szeretné neked eladni ugyanazt…

Ugye, hogy te is szívesebben vásárolnál a barátodtól, akit szeretsz, ismersz, megbízol benne már időtlen idők óta? 

Ha pedig már vásárolt tőled valaki, akkor neki sokkal könnyebb lesz később újból eladni.

Egy meglévő vásárlónak 7x könnyebb eladni, mint egy teljesen új vevőt megszerezni.

Azért (is) szükséges rendszeresen és megfelelő módon és megfelelő témákról posztolnod a social medián keresztül, hogy elérd azt, hogy aki már egyszer vásárolt tőled, újból vásároljon majd. Ehhez elengedhetelen, hogy ott maradj a fejében.

Hogyha vásárol tőled valaki, majd teljesen eltűnsz az életéből, akkor el fog felejteni. Ahhoz, hogy egy ilyen ember újból vásároljon tőled, azokat a köröket kell elfutnod, mintha egy teljesen új vevőt próbálnál megszerezni.

Tehát nagyon fontos, hogy folyamatosan ott legyél a közösségi médiában és kommunikálj, fenntartsd a kapcsolatot.

A social mediában történő posztolás növeli a bizalmat, ezáltal szépen lassan el fog jönni az az idő, hogy a követőid megbízzanak benned annyira, hogy kinyissák előtted a pénztárcájukat. Ha folyamatosan értéket adsz, akkor sokkal könnyebb lesz később kérned tőlük. 

Alapvetően azzal, hogy kommunikálsz velük, ösztönzöd őket arra, hogy reagáljanak a posztodra, akarva-akaratlanul is kialakítasz egy kapcsot kettőtök között, mely nagyban segíti majd az eladásokat. 

Ehhez a bizalomépítéshez megfelelő social media posztokra van szükséged, és ehhez hoztam én neked ebben a cikkben olyan poszt ötleteket, amelyekkel mindig tudni fogod, hogy épp miről posztolj.

Mikor nem kell annyira nagy rápörögnöd a közösségi média posztolásra?

Amikor szolgáltatóként egyedül dolgozol, az idődet adod el, a marketing rendszered szuperül működik és így is fullon vagy vevőkkel. Ebben az esetben elég takarék lángon futtatni a social mediádat, és nem kell túl sűrűn azon rágnod magad, hogy miről posztolj.

“Oké, oké, de lássuk már a konkrétumokat! Miről posztoljak?” – Íme, itt vannak 🙂

(Annyit azért hozzátennék, hogy habár most elsősorban a közösségi médiában történő bizalomépítéshez kapsz tippeket, mindezeket valójában az e-mail kommmunikációdba is nagyszerűen be tudod építeni, és legalább annyira jól működik. Szóval használd bátran az alábbi témákat a hírleveleidben is!)

1. Social media poszt ötlet: Szakmai posztok

Valószínűleg ezt ismeritek a legtöbben.

Lényeg, egész egyszerűen – ahogy a neve is mutatja –, szakmai tudást, szakmai értékrendet adsz át posztokban a követőidnek.

Nézzük konkrétabban, milyen posztok lehetnek ezek:

 • tippek, tanácsok ötleteket a szakmáddal kapcsolatosan
 • te szakmai értékrended
 • esettanulmány
 • szakmához kapcsolódó szokásaid
 • mi az, amit nem szeretsz a szakmádban
 • válaszold meg a szakmáddal kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdéseket, egy vagy akár több posztban
 • oszlasd el a szakmádban előforduló tévhiteket

Mint láthatod, csak ezen az egy témán belül is sok lehetőséged van, hogy értékes és bizalomépítő szakmai tartalmat adj a követőidnek.

De nézzük tovább! Miről posztolhatsz még?

2. Social media poszt ötlet: Backstage jellegű posztok

Ha hiszed, ha nem, mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogy azok akiket követünk, mégis hogyan csinálják. Hogyan élik az életüket, hogyan készül el egy adott termék, mik a mögöttes folyamatok?

Nézzünk konkrétumokat, itt miről posztolj:

 • Gyárlátogatás: Vezesd körbe követőidet a munkahelyeden. Lehet ez konkrétan tényleg egy gyár, de lehet az irodátok is. Mutasd meg hol és hogyan dolgoztok, hogyan készülnek a termékek.
 • Mutasd meg, hogyan készíted el te magad az adott terméket.
 • Mutasd be, hogyan készülsz fel egy konzultációra (ha van nálad ilyenre lehetőség).
 • Mutasd meg, hogyan intézitek a logisztikai teendőket.
 • Értesítsd követőidet, hogyha új munkatárs érkezett hozzátok, mutassátok be őt a nagyérdeműnek.
 • Írj arról, hogy milyen termékfejlesztés folyik éppen a háttérben
 • Posztolj arról, hogy éppen aktuálisan min dolgozol. Ezzel lehet kicsit nagyobb távlatban is gondolkodnod, hogy miket fejlesztesz mostanság. De arról is posztolhatsz, hogy az adott napnak abban a pillanatában pontosan mit csinálsz.

Egyszóval mutasd meg azt, hogy te/ti hogyan csináljátok a dolgokat.

A backstage posztok segítenek abban, hogy a követőid még közelebb kerüljenek hozzád, még jobban megismerjenek téged, mint ember. Hiszen az emberek emberekhez tudnak kapcsolódni, nem pedig egy logóhoz, céghez, vállalkozáshoz.

Ezeknél a posztoknál ne légy szégyenlős 😉

3. Social media poszt ötlet: Személyes posztok

Ezen típusú posztok még inkább segítik a kapcsolódást a követőd és közted, hiszen engeded nekik, hogy igazán közelről megismerjenek téged, abszolút az emberi oldaladat is megismerhessék.

Miről posztolj itt? Hát például arról, hogy:

 • Mi az amiket szeretsz, nem szeretsz (lehet szó szakmai és magánéletről is)
 • mi az az elv amit elutasítasz, elfogadsz
 • milyen szokásaid vannak
 • mi a gyengeséged (ha felvállalod a hibáidat, azzal leszel igazán emberi a követőd szemében, ezzel tudnak a legjobban kapcsolódni hozzád)
 • milyenek a mindennapjaid
 • megoszthatod a személyes és emberi értékrendedet is

Szóval bármit megmutathatsz, ami rólad, a te személyedről, vagy a csapatodról szól.

4. Social media poszt ötlet: Humoros posztok

A humor az, ami mindenkinél betalál. Azonban tudni kell jól alkalmazni. Azoknak ajánlom az ilyen jellegű közösségi média posztokat, akik könnyedén tudnak ezzel azonosulni.

Néhány tipp humoros posztok készítéséhez:

 • Rakj ki egy vicces mémet, vagy alakíts át egy képregény a szakmádra vonatkoztatva.
 • Mesélj el egy vicces történetet, ami kapcsolódik az iparágadhoz, vagy épp veled történt meg.
 • Írj egy átlagos témáról humoros megfogalmazásban.

Ha vicces instagram posztokról vagy sztorikról van szó, akkor meleg szívvel ajánlom Gazdig Bencét, alias @gazduig-ot. Fergetegesen űzi a humor stílusú posztolást. Folyamatosan ott van az ember szeme előtt a sztorijaival. Szinte mindenről posztol. Ha humor inspiráció kell akkor őt mindenképpen ajánlom.

5. Social media poszt ötlet: Inspiráló, motiváló posztok

Tegyél ki egy híres (vagy akár nem annyira híres) embertől származó idézetet. Ebben az esetben fontos, hogy ne csak megoszd ezt az idézetét, hanem egészítsd is ki, írj hozzá saját gondolatokat.

De írhatsz te magad is saját idézetet. Természetesen ebben az esetben is, ne csak egy idézetet rakj ki, hanem a leírásba tedd bele a kiegészítő gondolataidat.

De lehet nem egy konkrét idézet, hanem ez egy fő gondolat, ami megváltoztatta az életedet, ami elindított benned valami mélyebb dolgot. Írd le, hogy miért fogott meg téged, miért ilyen fontos számodra.

Írhatsz arról is, hogy te hogyan maradsz inspirált és motivált a mindennapokban.

6. Social media poszt ötlet: Hitelességnövelő posztok

Mint megbeszéltük, végső soron azért csináljuk ezt az egész posztolgatást, hogy a végén aztán azért bevétel legyen belőle. Ehhez pedig az egyik legjobb bizalomnövelő eszköz magának a hitelességednek a növelése.

Hogyan tudod emelni hitelességedet mások szemében?

Esettamulmányokkal

Az esettanulmány egy nagyon erős hitelesség növelő elem, hiszen itt megmutatod, hogy hogyan segítesz az ügyfeleidnek megoldani a problémájukat.

Írd le, hogy hogyan sikerült eljuttatnod az ügyfeledet A-ból B-be, hogyan fejlődött az élete a veled való együttműködésnek, illetve termékednek köszönhetően.

Ügyfél sikersztorikkal

Ezek az esettanulmánynál lényegesen rövidebbek, de hasonló jelentőséggel és hatással bírnak. 

Ügyfél véleményekkel

Egy harmadik, tőlünk független személy szava a legjobb promóciós eszköz. Fontos, hogy folyamatosan kérj be értékeléseket az ügyfeleidtől és ezeket posztold ki rendszeresen.

Ezt egyébként a Follow Marketinges srácok csinálják zseniálisan. 

Ügyfél eredmények

Ez nem egy komplett esettanulmány, hanem egy nagyon konkrét eredmény.

Példának okárért:

“Józsival februárban kezdtünk el együtt dolgozni. 150 kg-val érkezett hozzánk. Összeállítottuk a személyre szabott edzés tervét és étrendjét, és elkezdtünk együtt tenni Józsi kitűzött céljáért, ami a 80 kg. Most június van, és már Józsi, elhivatottságának és kitartásának köszönhetően már 40 kilótól szabault meg. Már csak 30 kg van hátra. Szerintünk ilyen ütemben ez szeptemberre meg is lesz. Gratulálunk Józsi! Csak így tovább! … És te? Te is szeretnél hasonló eredményeket elérni?”

PR, média, sajtó megjelenés

Ha volt PR, média, vagy sajtó megjelenésed bármilyen formában, akkor ezeket mindenképp érdemes megosztanod és megmutatnod a közösségednek, hogy nem csak te tudsz írni magadról, hanem mások is írnak rólad.

Mivel ez azt jelenti, hogy valóban hiteles vagy, megbízható, és emiatt érdemes tőled vásárolni.

7. Social media poszt ötlet: Aktualitásról szóló posztok

Ezek kevésbé szolgálják a bizalomnövelést, de ha épp nincs semmi témád, viszont van egy jó aktualitás, amihez tudsz kapcsolódni, akkor azt mindenképp érdemes kihasználnod.

Ilyenek lehetnek az ünnepek, világnapok (Karácsony, Húsvét, Gyereknap, Valentin-nap, Anyák napja, Föld napja, Költészet napja…), bármely hasonló téma, ünnep ami a te szakmádhoz valamilyen módon hozzáköthető.

A Naptárak.com oldalon találsz egy oldalt a különféle világnapokról, ahol mindenre is találsz egy világnapot. Mikor először felmentem, és végiggörgettem, majd leestem a székről, hogy mi mindenre találtak már ki világnapot…

Szóval javaslom, hogy egyszer ülj le, menj végig rajtuk, és gondolkozz el egy kicsit azon mindegyik napnál, hogy hogyan tudnád az adott világnapot a te szakmádhoz kötni. Amelyiknél sikerült, azt írd fel jegyzetbe, és mehetsz is tovább.

Ez egyszer egy nagy meló, de cserébe mindig lesz miről írnod 🙂

A hírek, bármi, ami a világban történik jó téma lehet. Ha van egy felkapott téma, akkor azt az emberek alapból keresni fogják, és hogyha ehhez kapcsolódsz, akkor ezáltal sokkal könnyebben jutnak el hozzád.

A híreken belül még külön érdemes megemlíteni a celebek megnyilvánulásait. Hogyha egy ilyenhez hozzá tudsz kapcsolódni a szakmáddal, iparágad témáival kapcsolatosan, akkor azt javaslom, mindenféle képpen tedd meg. Nekem anno volt a Norbi Update-es, “nők elhízása házasság után” témára egy reagáló posztom “a negatív reklám is reklám” gondolatot megragadva, amiben leírtam, hogy én hogyan gondolkodom erről a témáról. És ez lett akkoriban a legnépszerűbb posztom, és még sokáig volt listavezető.

8. Social media poszt ötlet: Értékesítés célzató posztok

Még egyszer: Tényleg azért csináljuk ezt az egész social media posztolgatást, hogy pénzünk legyen belől 🙂

Ezért amellett, hogy folyamatosan értéket adsz (lásd fenti közösségi média poszt típusok), időről-időre érdemes olyan posztokat is kiraknod, ami konkrétan a termékedet/szolgáltatásodat promózza és konkrétan eladásra buzdít.

+1. Social media poszt ötlet: Sztori, történet

Az ősidőktől kezdve történeteken, meséken keresztül tanulunk és fejlődünk, adjuk át a tudást. Amikor kisgyermekek voltunk, akkor is ugye meséken, történeteken keresztül tanultunk. Ezért óhatatlanul is van egyfajta vonzódásunk a történetekhez, mesékhez, sztorikhoz.

Ezért minden korábbi poszt típusra érvényes az, hogy ha tudod, akkor azt egy történetbe, sztoriba csomagold be, és akkor sokkal hatékonyabban fog tudni eljutni az emberekhez.

Az emberek szeretik, imádják a történeteket.

Ezért, hogyha bármi történik veled az életedben a mindennapjaidban, amit tudsz a szakmádhoz, termékedhez, szolgáltatásodhoz kötni, akkor azt mindenféleképpen jegyezd fel, és használd fel közösségi média posztként.

Szívesen olvasnál még hasonlókról? Rendszeresen megjelenő hírleveleimben ilyen és egyéb, vállalkozással, online marketinggel, web-/landing oldal készítéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat osztok meg. Ha szeretnéd kimaxolni a vállalkozásodban lévő potenciált, akkor iratkozz fel ezekre a hasznos levelekre!

ProduktON! hírlevél feliratkozás

Összegzés

A fent említett social media poszt típusokkal növelni tudod majd az irántad érzett bizalmat, közelebb kerülhetsz a követőidhez. Használd őket bátran! 😉

Bízom benne, hogy minél többet bele tudsz majd építeni te is a kommunikációdba.

Ez a cikk elsődlegesen a közösségi média posztokról szólt. Ha érdekel, hogy a hírleveleidben hogyan tudsz kommunikálni és bizalmat építeni, akkor olvasd el az erről szóló cikkemet is! Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy Facebook csoportodban miről posztolhatsz, ide kattints a kapcsolódó cikk olvasásához.

Ha mélyebben érdekel a téma, szeretnél másokkal is beszélgetni erről, vagy kérdésed van hozzá, akkor lépj be a ProduktON! közösség Facebook csoportjába, ahol hozzád hasonló magyar kisvállalkozókkal beszélgethetsz, és ingyenesen kérdezhetsz tőlem weboldalas, marketinges szakmai témákban.

Ha ennél komolyabb, és személyes támogatásra lenne szükséged a social media posztjaid kidolgozásához, a vállalkozásod marketingjének egyéb területén, akkor keress fel személyesen az alábbi űrlapon, és megbeszéljük a részleteket, pontosan hogyan is tudlak támogatni téged ebben:

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Küldés e-mailben
Nyomtatás

Kövess be!

Ha szeretnél értesülni hasonló cikkekről, vagy szívesen tanulnál rövidebb tartalmakból, akkor kövess az alábbi felületeken:

A szerzőről:

Gaál Melinda

Szervusz! Gaál Melinda vagyok, a ProduktON! alapítója. Igyekszem rendszeresen olyan hasznos webfejlesztéssel és online marketinggel kapcsolatos tudásanyagokkal szolgálni Számodra, amelyek előre viszik a vállalkozásodat. Ha bármi kérdésed, ötleted van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg itt kommentben! KommentON! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Instagramon rengeteg értékes, vállalkozásfej­lesztő posztot találsz. A sztorikon keresztül pedig betekintést nyerhetsz magánéletembe.
Kövess be: @produkton.melinda

TikTokon max. 1-2 perces videókon keresztül sajátíthatod el a weblap készítés és online marketing csínját-bínját.
Kövess be: @produkton.melinda

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Akkor csak kattint ITT a [Kedvelés] gombra!

 

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
E-mail

A valódi pénztermelő honlapok

15 + 3 + 5 pontja
Kérem

Ezek is érdekelhetnek:

50%

Mindjárt kész vagy! Félúton jársz.

Kérlek, add meg, hova küldhetem a valódi pénztermelő honlapok elengedhetetlenül szükséges pontjait, és máris postázom Neked virtuálisan :)

A gombra kattintva tudomásul veszed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Szuper döntés!

Kérlek, add meg, milyen e-mail címre küldhetem el neked a vevőmágnes csali 9 pontos csekklistáját!

A jelentkezéssel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót.