Felejtsd el a maximalizmust!

Mindig mindennek tökéletesnek kell lennie. Vagy mégsem? Ebben a cikkben megmutatom, hogy hogyan ne legyél maximalista és miért érdemes nem annak lenned. Én magam is elég erőteljesen maximalista vagyok és rájöttem, hogy nagyon sok negatívum az életemben a túlzott maximalizmus miatt van. Azt vettem észre magamon, hogy elszöszmötölök dolgokkal, baromi lassan csinálok meg feladatokat, mert a végsőkig csiszolgatok mindent. Ha pedig valami nem úgy megy ahogy elképzeltem, hajlamos vagyok túlzottan felhúzni magam rajta vagy elszomorodni. Az utóbbi időben kicsit utánajártam, hogy honnan is ered a maximalizmus és hogyan lehet kezelni. Ezeket az infókat hoztam most el neked.

Ha jobban szeretned videós formában fogyasztani a tartalmakat, akkor itt találod videós formátumban azt, ami a cikkben is le van írva:

Kezdjünk egy érdekes sztorival ami szintén a maximalizmusomra világított rá:

Páromnak van egy elektromos rollere, amit a bejárati ajtó előtt tárolunk. Nemrég történt, hogy párom épp készült valahova és ahogy levette a kabátját véletlenül eldőlt a roller, pont neki a fürdőajtónak. Ennek köszönhetően az ajtón lett egy lyuk, aminek én nagyon-nagyon nem örültem. 

A mostani lakásom abszolút a saját igényeim szerint lett felújítva, rengeteg időt töltöttem azzal, hogy minden tökéletes legyen. Több 10 órát fektettem a lakás megtervezésébe. 

Tehát ebben a tökéletes lakásban betört egy ajtó, ami miatt egy kis mosolyszünet is volt köztünk. A túlzott maximalizmus odáig is elfajulhat, hogy akár a párkapcsolatunk is megszenvedheti. 

Miért annyira rossz a túlzott maximalizmus?

“A maximalistákban ott rejlik a mindent-vagy-semmit gondolkodás, rögtön amögött pedig a hibázástól való, bénító erejű félelem. Megtalálható bennük emellett az úgynevezett feltételes ön-érték: csak akkor hiszik azt, hogy jó emberek, ha el tudnak érni újabb meg újabb dolgokat” 

– magyarázza Elizabeth Lombardo, PhD, klinikai pszichológus és több témába vágó könyv szerzője.

Ha túlzottan maximalista vagy, sokkal lassabban tudsz haladni, sokkal lassabban éred el a céljaidat. Míg mások megelégednek a 80%-kal, addig te a maradék 20%-kal tökölsz, holott eredményben nem fog annyit hozzáadni mint gondolnád.

A szöszmötölés, a végletekig csiszolgatás rettenetesen sok energiát vesz el tőled, emiatt pedig kimerült, fáradt és stresszes leszel. Sok esetben akár a kiégéshez is vezethet. Sőt, testi problémákat, betegségeket is okozhat, valamint a további munkádra is kihat. Tehát a túlzott maximalizmussal csak saját magunknak okozunk rossz érzéseket, boldogtalanságot.

Amikor például valaki végez egy 5 éves egyetemmel, ahol végig küzdd, hogy minden tökéletes legyen, az annyi energiát vesz el tőle, hogy amikor végre megvan a diploma, nem tud örülni neki. Sokan vagyunk így ezzel, hogy nem tudjuk megélni a boldogságot.

Honnan ered a maximalizmus?

Sokszor abból ered, hogy azt szeretnénk, hogy mások dicsérjenek, szeressenek és fogadjanak el minket, és azt amit csinálunk. Amögött, hogy másoktól várjuk a pozitív visszajelzéseket egy önszeretet és önelfogadás hiány van valójában.

A túlzott maximalizmus enyhítésének első lépése tehát az, hogy fogadjuk el és szeressük magunkat.

Ha maximalisták vagyunk, mindig azt keressük, hogy hogyan tudnánk jobbak és jobbak lenni. Ez egy bizonyos szintig tök jó, hiszen fejlődünk általa. Viszont hogyha nem szeretjük azt az énünket amilyenek a jelen pillanatban vagyunk, soha nem leszünk boldogok.

Az önszeretet, önelfogadás hiánya jellemzően kisgyermekkora vezethető vissza. Csecsemőkortól nagyjából max 10 éves korig szoktak ezek beékelődni az ember tudatába. Ilyenkor nagyon fontos azt tisztáznunk, hogy mégha a szüleink is „tehetnek” erről, akkor is a legjobbat szerették volna nekünk. Ne érezd azt, hogy ők a felelősek ezért, mivel ők a tőlük telhető legjobbat tették akkor.

Ha szeretnél kitörni az önsanyargatásból, túlzott maximalizmusból, akkor azért most, a jelenben kell tenned.

12 jel, ami maximalizmusra utal:

1. Mindenben a tökéletességre törekszel

Közben pedig ha csak a 80%-át csinánlád meg mindennek, az is hozná az eredmények 99%-át.

2. Több időt töltesz bizonyos dolgok elvégzésével mint mások

Ha látod, hogy mások ugyanazt csinálják mint te, legalább olyan minőségben ami megfelelő, sokkal kevesebb idő alatt, akkor ez is egy jele a túlzott maximalizmusodnak.

3. Egy feladat legnagyobb részét megcsinálod X idő alatt, majd további 2x annyi időt töltesz a maradék 10-20%-kal

Tehát a lényeget megcsinálod az össz idő 20-30%-a alatt és apróságokkal tökölsz még nagyon sokáig.

4. Újra és újra ugyanazon dolgozol

Újra és újra előveszed ugyanazt a terméket, emailt, bármit csak azért, hogy tuti tökéletes legyen.

5. Ha valami elromlik, akkor fel tudsz robbanni a dühtől

Vagy amikor azon is kiakadsz, ha valami nem úgy történik ahogy eltervezted.

6. Halogatás

Ha alapvetően kész vagy már valamivel, de nem szeretnéd publikálni mert azt gondolod, hogy még javítgatnod kellene rajta. Vagy amikor nem akarsz nekikezdeni, mert félsz attól, hogy nem lesz tökéletes.

7. Ha azon aggódsz, hogy mit fognak szólni mások

Ezt a félelmet lehet, hogy elsőre észre sem veszed.

8. Nehezen hozol döntéseket

Egészen apró dolgokon is rengeteget hezitálsz.

9. „Nincs időm arra, hogy figyeljek magamra”

Itt megint csak a másoknak való megfelelés jön képbe, hiszen mindenki másnak meg akarsz felelni, de arra, hogy csak magaddal törődj, nincs időd. Túlzott maximalismusra utal az is, ha azt mondod, hogy tökéletes anyának/főnöknek/stb-nek kell lenned.

10. Másoktól is a tökéletességet várod el

Egy ilyen embernek megfelelni és jól kijönni vele nagyon nem egyszerű.

11. Folyamatosan félsz a hibázástól

12. Nem tudod elvégezni a betervezett feladatokat

Ha van egy napi terved és nem tudsz a végére érni, totál nem vagy célodnál, az sok esetben azért lehet mert túlterveztél.

Tanuljunk a kisbabáktól

A kisbabák amikor elkezdenek járni tanulni, egy csomószor elesnek, beütik magukat, majd felállnak és újra megpróbálják. Ez így folytatódik egészen addig amíg megtanulnak járni. Nem azzal törődnek, hogy mennyire nem tökéletes az, amit csinálnak. Tökéletességre törekszenek, hiszen meg akarnak tanulni járni, de nem esnek depresszióba, ha nem sikerül nekik elsőre.

Mit tehetsz a túlzott maximalizmus ellen?

1. Vedd észre a maximalizmust

Próbáld meg helyzetenként és szituációként újra és újra felismerni és beazonosítani. Csak akkor tudod megtenni a következő lépést, ha ez sikerült.

Ha nem megy az adott pillanatban való felismerés, akkor minden nap végén ülj le 5-10 percre és gondold át a napodat, hogy milyen szituációk voltak napközben, mit éreztél, hogyan reagáltál, milyen gondolataid voltak közben.

2. Gondold át mi a legrosszabb, ami történhet akkor, ha valami nem tökéletes

Mi a legrosszabb érzés, ami keletkezhet benned? Mennyi ideig lesz benned ez az érzés, milyen hatással lesz rád hosszú távon?

3. Engedd el, hogy valami tökéletes legyen

A második lépés azért kellett, hogy felismerd mennyire nem fontos, hogy valami tökéletes legyen, ezáltal pedig el tudd engedni.

Konkrét feladatok a maximalizmus csökkentéséhez

Mutatok néhány kisebb feladatot, amit meg tudsz tenni annak érdekében, hogy csökkentsd a maximalizmusodat.

1. Légy kedved önmagadhoz

A túlzott maximalisták jellemzője, hogy bántják, szidják magukat. Ha bántottad magad, utána legalább háromszor dicsérd is meg magad.

2. Sajátítsd el az „elég jó az elég jó” avagy „a kész jobb mint a tökéletes” mentalistást.

Tehát, ha valami kész van 80%-ig, akkor elégedj meg vele és engedd útjára, hiszen ez fogja az eredményeid nagy részét kitenni.

3. Sajátítsd el a „Just do it!” gondolkodást

Sokszor azért nem vagyunk hajlandóak nekiállni valaminek, mert félünk attól, hogy nem lesz tökéletes. Szóval egyszerűen csak kezdd el!

4. Tudatosítsd magadban, hogy soha semmi nem lesz tökéletes

Mindig mindent lehet javítani, fejleszteni, csiszolgatni, ezáltal a tökéletesség nem létezik. A tökéletesség amúgy is teljesen szubjektív dolog, hiszen mindenkinek más az ízlése.

5. Tudatosítsd, hogy minden amit csinálsz, ahogy döntesz azt a lehető legjobban teszed

Mindig csak az adott információk birtokában tudsz cselekedni. Visszanézve ne gondold azt, hogy csinálhattad volna jobban is.

6. Ne félj a hibázástól

Helyette próbáld inkább arra terelni a gondolataidat, hogy a hibázással tanulsz, megismered, hogy hogyan nem jó. Thomas Edisonnak is 9.999 próbálkozás kellett ahhoz, hogy feltalálja a villanykörtét. Igazából nincsenek hibák, csak tanulságok.

Végezetül hoztam nektek egy idézetet a kedvenc festőmtől:

„Ne félj a tökéletességtől! Sosem éred el” 

– Salvador Dali

Remélem, hogy tudtam hasznos értéket adni a számodra és sikerült egy kicsit hozzájárulnom a boldogságodhoz.

Ha segítségre van szükséged vagy csak érdekel a téma, lépj be a ProduktON! közösség Facebook csoportjába, ahol szívesen megválaszolom neked ingyenesen minden felmerülő kérdésedet a témával kapcsolatosan! 🙂

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni hasonlókról, akkor kövess az alábbi felületeken:

Szerző:

Gaál Melinda

Szervusz! Gaál Melinda vagyok, a ProduktON! alapítója. Igyekszem rendszeresen olyan hasznos webfejlesztéssel és online marketinggel kapcsolatos tudásanyagokkal szolgálni Számodra, amelyek előre viszik a vállalkozásodat. Ha bármi kérdésed, ötleted van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg itt kommentben! KommentON! 🙂

Gaál Melinda

Gaál Melinda

Szervusz! Gaál Melinda vagyok, a ProduktON! alapítója. Igyekszem rendszeresen olyan hasznos webfejlesztéssel és online marketinggel kapcsolatos tudásanyagokkal szolgálni Számodra, amelyek előre viszik a vállalkozásodat. Ha bármi kérdésed, ötleted van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg itt kommentben! KommentON! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérsz még ilyen hasznos infókat?

Facebook oldalamon keresztül értesülhetsz minden újdonságról és Számodra értékes információról (nem csak blog bejegyzésekről).
Kattints a [Kedvelés] gombra!

Kövess Instán a laza tartalmakért!

Az Instás sztorikba olyan egyedi tartalmak is felkerülnek, amelyekkel más felületeimen nem találkozhatsz. Kövess be: @produkton.melinda

Légy tagja a ProduktON! közösségnek!

ProduktON! közösség - Facebook csoport Ezen Facebook csoporton belül jelenleg teljesen ingyenesen tudlak támogatni. Bármit kérdezhetsz, ami vállalkozással, online marketinggel kapcsolatos. Természetesen én egyedül nem fogom tudni mindenre a választ, de sok tagunk van már, akik között valószínűleg lesz olyan, aki fog tudni segíteni neked. Ez a csoport egy alapvetően szakmai, ámde annál lazább, kötetlenebb közösség, ahol barátságok és üzleti kapcsolatok is születnek. A főbb témák a honlap, landing oldal, Facebook marketing, motiváció… és még amire igény van 🙂 Gyere, és csatlakozz ebbe a támogató közösségbe!  

Ezek is érdekelhetnek:

Miért nem jó a hasonlítgatás

Miért nem jó a hasonlítgatás?

Ez a mai cikk azért is különleges, mivel volt egy, a maximalizmusom leküzdését elősegítendő kihívásom, mely szerint készítenem kellett egy olyan tartalmat amire nem készülők előre, nem készítek hozzá jegyzeteket.

Tovább olvasom
kifogások helyett

Felejtsd el a kifogásokat!

Felejtsd el a kifogásokat! Weboldal, üzlet és marketing helyett most egy lelki témát veszek elő. Egészen pontosan a kifogásokat és azok gyártását, illetve az, hogy miért akkora előny, ha abbahagyod

Tovább olvasom