Maximalizmus jelentése, leküzdése, kezelése – Mit tehetsz a maximalizmus ellen?

Maximalizmus jelentése, maximalizmus leküzdése, maximalizmus kezelése - Mit tehetsz a maximalizmus ellen?

Mindig mindennek tökéletesnek kell lennie. Vagy mégsem? Ha te (hozzám hasonlóan) maximalista ember vagy, akkor egész biztosan te is tapasztaltad, hogy mennyire nehéz a maximalizmus leküzdése, kezelése.

Én magam elég erőteljesen maximalista vagyok és rájöttem, hogy nagyon sok negatívum az életemben a túlzott maximalizmus miatt van. Azt vettem észre magamon, hogy elszöszmötölök dolgokkal, rendkívül lassan csinálok meg feladatokat, mert a végsőkig csiszolgatok mindent. Ha pedig valami nem úgy megy ahogy elképzeltem, hajlamos vagyok túlzottan felhúzni magam rajta vagy elszomorodni.

Így hát maximalista emberként végeztem egy kis kutatást, hogy hogyan lehet a maximalizmus ellen tenni, hogyan lehet a maximalizmust kezelni.

Ebben a cikkben megmutatom a maximalizmusról szóló kutatásom eredményeit, az az azt, hogy hogyan ne legyél maximalista és miért érdemes nem maximalistának lenned.

Ha jobban szeretned videós formában fogyasztani a tartalmakat, akkor itt találod videós formátumban azt, ami a cikkben is le van írva:

Kezdjünk egy érdekes sztorival, ami szintén a maximalizmusomra világított rá:

Páromnak van egy elektromos rollere, amit a bejárati ajtó előtt tárolunk. Nemrég történt, hogy párom épp készült valahova és ahogy levette a kabátját véletlenül eldőlt a roller, pont neki a fürdőajtónak. Ennek köszönhetően az ajtón lett egy lyuk (nem épp minőségi anyagokból volt), aminek én nagyon-nagyon nem örültem. Csak hogy finoman fogalmazzak…

A mostani lakásom abszolút a saját igényeim szerint lett felújítva, rengeteg időt töltöttem azzal, hogy minden tökéletes legyen. Több 10 órát fektettem a lakás megtervezésébe. 

Tehát ebben a tökéletes lakásban betört egy ajtó. Ami miatt pedig mosolyszünet is volt köztünk.

Tanulsága a sztorinak: A túlzott maximalizmus odáig is elfajulhat, hogy akár a párkapcsolatunk (vagy egyéb emberi kapcsolataink) is megszenvedhetik. Ezért azt gondolom, hogy rendkívül fontos, hogy időben kezeljük a maximalizmust.

De menjünk vissza először is a gyökerekhez!

Mi a maximalizmus jelentése?

A maximalizmus (vagy más néven perfekcionizmus) az a szemléletmód vagy hozzáállás, amely a legnagyobb vagy legteljesebb mértékű eredmény elérésére törekszik. Ezt gyakran a részletek nagyfokú figyelésével, a lehető legmagasabb színvonal elérésével, vagy a lehető legtöbb erőforrás felhasználásával érik el. A maximalizmus gyakran ellentétben áll a minimalizmussal, amely az egyszerűség és a felesleges elemek elkerülésének elvén alapul.

A maximalizmus azonban különböző kontextusokban különböző jelentésekkel bírhat. Például a művészetben a maximalizmus a bonyolult, gazdag és gyakran túlzó stílusra utalhat. A filozófiában a maximalizmus a legnagyobb jó elérése érdekében a legteljesebb erőfeszítések megtételét jelentheti. A gazdaságban pedig a maximalizmus a lehető legnagyobb profit vagy eredmény elérésére törekvő stratégiára utalhat.

Mi a maximalista, perfekcionista személyiség jelentése?

A „maximalista” általában egy olyan személyre utal, aki maximalizmus elvét követi. A fentiek alapján ez a személy általában a legmagasabb színvonalat, a legnagyobb eredményeket vagy a legteljesebb megoldásokat keresi, és gyakran nem elégszik meg kevesebbel. Az ilyen személy gyakran nagy figyelmet szentel a részleteknek, és sok erőfeszítést tesz a célok eléréséért.

Most, hogy az alapfogalmakat tisztába tettük, menjünk tovább!

Miért annyira rossz a túlzott maximalizmus?

„A maximalistákban ott rejlik a mindent-vagy-semmit gondolkodás, rögtön amögött pedig a hibázástól való, bénító erejű félelem. Megtalálható bennük emellett az úgynevezett feltételes ön-érték: csak akkor hiszik azt, hogy jó emberek, ha el tudnak érni újabb meg újabb dolgokat” 

– magyarázza Elizabeth Lombardo, PhD, klinikai pszichológus és több témába vágó könyv szerzője.

Ha túlzottan maximalista vagy, sokkal lassabban tudsz haladni, sokkal lassabban éred el a céljaidat. Míg mások megelégednek a 80%-kal, addig te a maradék 20%-kal tökölsz, holott eredményben nem fog annyit hozzáadni mint gondolnád.

A szöszmötölés, a végletekig csiszolgatás rettenetesen sok energiát vesz el tőled, emiatt pedig kimerült, fáradt és stresszes leszel. Sok esetben akár a kiégéshez is vezethet. Sőt, testi problémákat, betegségeket is okozhat, valamint a további munkádra is kihat. Tehát a túlzott maximalizmussal csak saját magunknak okozunk rossz érzéseket, boldogtalanságot.

Amikor például valaki végez egy 5 éves egyetemmel, ahol végig küzdd, hogy minden tökéletes legyen, az annyi energiát vesz el tőle, hogy amikor végre megvan a diploma, nem tud örülni neki. Sokan vagyunk így ezzel, hogy nem tudjuk megélni a boldogságot.

A maximalizmus lelki okai

A maximalizmus általában olyan lelki okokra vezethető vissza, hogy azt szeretnénk, hogy mások dicsérjenek, szeressenek és fogadjanak el minket, és azt amit csinálunk. Ezen lelki okok mögött pedig jellemzően az önszeretet és önelfogadás hiánya van valójában.

A túlzott maximalizmus kezelésének első lépése tehát az, hogy fogadjuk el és szeressük magunkat.

Ha maximalista ember mindig azt keresi, hogy hogyan tudna jobb és jobb lenni. Ez egy bizonyos szintig nagyon jó, hiszen fejlődünk általa. Viszont hogyha nem szeretjük azt az énünket amilyenek a jelen pillanatban vagyunk, soha nem leszünk boldogok.

Az önszeretet, önelfogadás hiánya jellemzően kisgyermekkora vezethető vissza. Csecsemőkortól nagyjából max 10 éves korig szoktak ezek beékelődni az ember tudatába. Ilyenkor nagyon fontos azt tisztáznunk, hogy mégha a szüleink is „tehetnek” erről, akkor is a legjobbat szerették volna nekünk. Ne érezd azt, hogy ők a felelősek ezért, mivel ők a tőlük telhető legjobbat tették akkor.

Ha szeretnél kitörni az önsanyargatásból, túlzott maximalizmusból, akkor azért most, a jelenben kell tenned.

Az önbizalomról, önbecsülésről, önértékelésről itt olvashatsz egy részletesebb cikket.

Maximalizmus jelei

Íme 12 jel, ami arról árulkodik, hogy maximalista ember vagy:

1. Mindenben a tökéletességre törekszel

Közben pedig ha csak a 80%-át csinánlád meg mindennek, az is hozná az eredmények 99%-át.

2. Több időt töltesz bizonyos dolgok elvégzésével mint mások

Ha látod, hogy mások ugyanazt csinálják mint te, legalább olyan minőségben ami megfelelő, sokkal kevesebb idő alatt, akkor ez is egy jele a túlzott maximalizmusodnak.

3. Egy feladat legnagyobb részét megcsinálod X idő alatt, majd további 2x annyi időt töltesz a maradék 10-20%-kal

Tehát a lényeget megcsinálod az össz idő 20-30%-a alatt és apróságokkal tökölsz még nagyon sokáig.

4. Újra és újra ugyanazon dolgozol

Újra és újra előveszed ugyanazt a terméket, emailt, bármit csak azért, hogy tuti tökéletes legyen.

5. Ha valami elromlik, akkor fel tudsz robbanni a dühtől

Vagy amikor azon is kiakadsz, ha valami nem úgy történik ahogy eltervezted.

6. Halogatás

Ha alapvetően kész vagy már valamivel, de nem szeretnéd publikálni mert azt gondolod, hogy még javítgatnod kellene rajta. Vagy amikor nem akarsz nekikezdeni, mert félsz attól, hogy nem lesz tökéletes.

A halogatásról készítettem egy külön cikket, amelyet ide kattintva tudsz elolvasni. (Videós formában is megnézheted a cikken belül.)

7. Ha azon aggódsz, hogy mit fognak szólni mások

Ezt a félelmet lehet, hogy elsőre észre sem veszed.

8. Nehezen hozol döntéseket

Egészen apró dolgokon is rengeteget hezitálsz.

9. „Nincs időm arra, hogy figyeljek magamra”

Itt megint csak a másoknak való megfelelés jön képbe, hiszen mindenki másnak meg akarsz felelni, de arra, hogy csak magaddal törődj, nincs időd. Túlzott maximalismusra utal az is, ha azt mondod, hogy tökéletes anyának/főnöknek/stb-nek kell lenned.

10. Másoktól is a tökéletességet várod el

Egy ilyen embernek megfelelni és jól kijönni vele nagyon nem egyszerű.

11. Folyamatosan félsz a hibázástól

12. Nem tudod elvégezni a betervezett feladatokat

Ha van egy napi terved és nem tudsz a végére érni, totál nem vagy célodnál, az sok esetben azért lehet mert túlterveztél.

Tanuljunk a kisbabáktól

A kisbabák amikor elkezdenek járni tanulni, egy csomószor elesnek, beütik magukat, majd felállnak és újra megpróbálják. Ez így folytatódik egészen addig amíg megtanulnak járni. Nem azzal törődnek, hogy mennyire nem tökéletes az, amit csinálnak. Tökéletességre törekszenek, hiszen meg akarnak tanulni járni, de nem esnek depresszióba, ha nem sikerül nekik elsőre.

Maximalizmus leküzdése, kezelése

Mit tehetsz a túlzott maximalizmus ellen? Hogyan tudod a maximalizmust hatékonyan leküzdeni? Miben rejlik a maximalizmus kezelése?

1. Vedd észre a maximalizmust!

Próbáld meg helyzetenként és szituációként újra és újra felismerni és beazonosítani. Csak akkor tudod megtenni a következő lépést, ha ez sikerült.

Ha nem megy az adott pillanatban való felismerés, akkor minden nap végén ülj le 5-10 percre és gondold át a napodat, hogy milyen szituációk voltak napközben, mit éreztél, hogyan reagáltál, milyen gondolataid voltak közben.

2. Gondold át mi a legrosszabb, ami történhet akkor, ha valami nem tökéletes!

Mi a legrosszabb érzés, ami keletkezhet benned? Mennyi ideig lesz benned ez az érzés, milyen hatással lesz rád hosszú távon?

3. Engedd el, hogy valami tökéletes legyen!

A második lépés azért kellett, hogy felismerd mennyire nem fontos, hogy valami tökéletes legyen, ezáltal pedig el tudd engedni.

Konkrét feladatok a maximalizmus kezeléséhez

Mutatok néhány kisebb feladatot, amit meg tudsz tenni annak érdekében, hogy csökkentsd a maximalizmusodat.

1. Légy kedved önmagadhoz!

A túlzott maximalisták jellemzője, hogy bántják, szidják magukat. Ha bántottad magad, utána legalább háromszor dicsérd is meg magad.

2. Sajátítsd el az „elég jó az elég jó” avagy „a kész jobb mint a tökéletes” mentalistást!

Tehát, ha valami kész van 80%-ig, akkor elégedj meg vele és engedd útjára, hiszen ez fogja az eredményeid nagy részét kitenni.

3. Sajátítsd el a „Just do it!” gondolkodást!

Sokszor azért nem vagyunk hajlandóak nekiállni valaminek, mert félünk attól, hogy nem lesz tökéletes. Szóval egyszerűen csak kezdd el!

4. Tudatosítsd magadban, hogy soha semmi nem lesz tökéletes!

Mindig mindent lehet javítani, fejleszteni, csiszolgatni, ezáltal a tökéletesség nem létezik. A tökéletesség amúgy is teljesen szubjektív dolog, hiszen mindenkinek más az ízlése.

5. Tudatosítsd, hogy minden amit csinálsz, ahogy döntesz azt a lehető legjobban teszed!

Mindig csak az adott információk birtokában tudsz cselekedni. Visszanézve ne gondold azt, hogy csinálhattad volna jobban is.

6. Ne félj a hibázástól!

Helyette próbáld inkább arra terelni a gondolataidat, hogy a hibázással tanulsz, megismered, hogy hogyan nem jó. Thomas Edisonnak is 9.999 próbálkozás kellett ahhoz, hogy feltalálja a villanykörtét. Igazából nincsenek hibák, csak tanulságok.

Végezetül hoztam nektek egy idézetet a kedvenc festőmtől:

„Ne félj a tökéletességtől! Sosem éred el” 

– Salvador Dali

Szívesen olvasnál még hasonlókról? Rendszeresen megjelenő hírleveleimben ilyen és egyéb, vállalkozással, online marketinggel, web-/landing oldal készítéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat osztok meg. Ha szeretnéd kimaxolni a vállalkozásodban lévő potenciált, akkor iratkozz fel ezekre a hasznos levelekre!

ProduktON! hírlevél feliratkozás

Remélem, hogy tudtam hasznos értéket adni a számodra és sikerült egy kicsit hozzájárulnom a boldogságodhoz.

Ha segítségre van szükséged vagy csak érdekel a téma, lépj be a ProduktON! közösség Facebook csoportjába, ahol hozzád hasonló magyar kisvállalkozókhoz tudsz kapcsolódni. Többséguk szintén maximalizmusban szenved, így lelki segítséget, támaszt tudnak nyújtani a számodra ugyanolyan emberek, mint amilyen te magad is vagy.

Ha érdekelnek további, önfejlesztéssel kapcsolatos témák, akkor kattints ide!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Küldés e-mailben
Nyomtatás

Kövess be!

Ha szeretnél értesülni hasonló cikkekről, vagy szívesen tanulnál rövidebb tartalmakból, akkor kövess az alábbi felületeken:

A szerzőről:

Gaál Melinda

Szervusz! Gaál Melinda vagyok, a ProduktON! alapítója. Igyekszem rendszeresen olyan hasznos webfejlesztéssel és online marketinggel kapcsolatos tudásanyagokkal szolgálni Számodra, amelyek előre viszik a vállalkozásodat. Ha bármi kérdésed, ötleted van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg itt kommentben! KommentON! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Instagramon rengeteg értékes, vállalkozásfej­lesztő posztot találsz. A sztorikon keresztül pedig betekintést nyerhetsz magánéletembe.
Kövess be: @produkton.melinda

TikTokon max. 1-2 perces videókon keresztül sajátíthatod el a weblap készítés és online marketing csínját-bínját.
Kövess be: @produkton.melinda

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Akkor csak kattint ITT a [Kedvelés] gombra!

 

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
E-mail

Ezek is érdekelhetnek:

50%

Mindjárt kész vagy! Félúton jársz.

Kérlek, add meg, hova küldhetem a valódi pénztermelő honlapok elengedhetetlenül szükséges pontjait, és máris postázom Neked virtuálisan :)

A gombra kattintva tudomásul veszed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Szuper döntés!

Kérlek, add meg, milyen e-mail címre küldhetem el neked a vevőmágnes csali 9 pontos csekklistáját!

A jelentkezéssel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót.