HALOGATÁS – Mik a halogatás okai, és hogyan számolj le vele 6 egyszerű lépésben?

Halogatás okai, halogatás leküzdése, halogatás ellen

„Folyamatosan csak halogatok. Mit tegyek?” – Ha most itt vagy, akkor tuti, hogy tebenned is megfogalmazódott már ez a gondolat. És egész biztos, hogy hogy a te to do listádon is milliónyi olyan teendő van, amit már napok, hetek, hónapok vagy akár évek óta halogatsz. Talán már odaáig fajultak a dolgok, hogy azt gondolod, hogy a halogatás nem leküzdhető. De tévedsz! Ma megmutatom neked a halogatás pszichológiáját, hogy milyen okai vannak a halogatásnak, és mit tehetünk azért, hogy ezt a rossz szokást egyszer s mindenkorra leküzdje az ember. 

Jobban szereted nézni, mint olvasni? Itt a videós verzió, és egy sort sem kell olvasnod 😉

Nagyon sokan halogatunk, melynek különféle okai lehetnek. Mielőtt rátérnénk arra, hogy hogyan szüntesd meg egyszer s mindenkorra a halogatást, vizsgáljuk meg először ezeket az okokat.

Halogatás okai

Ha elvégzed a halogatott feladatokat, azzal csak tüneti kezelést csinálsz. Ha viszont megtalálod a halogatás eredendő okát, és az azzal kapcsolatos problémát is megoldod, akkor sokkal hatékonyabb lesz a halogatást megszüntetése. Hiszen így jóval kevesebb olyan feladat fog keletkezni, ami halogatásra alkalmas.

Halogatás oka: nincsen kedved hozzá

Ez is több mindenre vezethető vissza. Az, hogy megkeresd a pontos, legmélyebben rejlő okát annak, hogy miért nincs kedved elvégezni egy feladatot, egy belső munka.

Mutatok néhány példát, hogy mi húzódhat a „nincsen kedvem hozzá” mögött.

„Nincs kedvem a takarításhoz.”

Miért? Fáradt vagy? Ha ez az ok áll a háttérben, érdemes azt megnézned, hogy tudsz-e produktívabb lenni a munkában. Hogy ugyanazt a feladatot kevesebb idő alatt végezd el és a maradék időt pedig tudd pihenésre fordítani. Nézd meg, hogy egyáltalán jól alszol-e, ki tudod-e pihenni magad az éjszaka folyamán vagy szükséged van még pihenésre napközben?

Az is meghúzódhat a háttérben, hogy azt gondolod, lehet, hogy most nem vagy fáradt, de ha kitakarítasz, akkor nem fogsz tudni értelmes, minőségi időt eltölteni a családoddal, mert akkor viszont már annyira fáradt leszel. Itt is érdemes visszamenni az előzőekre, hogy tudsz-e aludni, ki tudod-e jobban pihenni magad? Tudsz-e produktívabb lenni, ugyanannyi munkát kevesebb idő alatt elvégezni? Vagy ha ez abszolút nem kivitelezhető, akkor pedig ki tudod-e szervezni valakinek?

Egy szakember segítségével természetesen sokkal könnyebb rájönni az okokra. Ha viszont magadtól abszolút nem találod a halogatás okát, akkor azt kell megvizsgálnod, hogy ki tudod-e szervezni valakinek a feladatokat. Vagy ha úgy érzed, hogy nem túl fontos egy adott teendő, akkor egész egyszerűen húzd ki a listáról.

Halogatás oka: félelem

Ez is egy oka lehet a halogatásnak. A félelem attól, hogy ha megcsinálsz egy adott teendőt, akkor bekövetkezik valami negatívum.

Példa: 

Már régóta beszélned kellene valakivel, de folyamatosan halogatod, mert félsz, hogy mi lesz a reakciója.

Halogatod egy posztnak, blog cikknek a kirakását, egy új termék/szolgáltatás debütálását, mert félsz, hogy mit fognak mondani róla az emberek.

Ezeket a félelmeket mindenképp érdemes megvizsgálnod egy megfelelő szakemberrel, mert ezek mögött nagyon komoly okok is meghúzódhatnak. Ha ezeket sikerült helyre raknod belül a lelkedben, akkor maguktól meg fognak szűnni az ilyen jellegű halogatások.

Halogatás oka: nem érzed fontosnak

Ha nem érzed fontosnak, akkor felmerül a kérdés, hogy miért akarod egyáltalán megcsinálni? Egy tollvonással csak húzd ki a listáról.

Annak érdekében, hogy biztosan meggyőzödj arról, hogy egy feladat nem fontos, érdemes a következő folyamaton végig menned:

1.Vizsgáld meg, hogy mi fog történni a legrosszabb esetben, ha nem csinálod meg. Ez a legrosszabb eset mennyire rossz? El tudod viselni? Akkor húzd ki a listáról a teendőt. Ha nem tudsz ezzel a legrosszabb esettel élni, akkor menj a következő lépésre.

2. Vizsgáld meg, hogy mit nyerhetsz azzal, ha megcsinálod ezt a feladatot. Nézd meg, hogy mennyi pénz/idő/energia ennek a feladatnak az elvégzése, és ezt a kettőt vesd össze. Gondold át, hogy az az eredmény ami a feladat elvégzésével jár, megér-e annyi időt, energiát, és pénzt amit a feladat megvalósításába bele kell tenned. Ha nem éri meg, akkor húzd ki a listáról, ha megéri akkor pedig egész egyszerűen csak valósítsd meg. Írd be a naptáradba, hogy mikor fogsz ezzel foglalkozni, hogy mikor fogod megvalósítani, vagy mikor fogod megtenni az első lépést ezzel kapcsolatosan. Még jobb, ha ott helyben megcsinálod azonnal, vagy ha egy nagyobb dologról van szó, akkor megteszed az első lépést. 

Hogyan vethetsz véget a halogatásnak?

1. Írd össze a halogatott feladataidat!

Írj össze minden olyan feladatot, melyet halogatsz. Lehet ez post it-ekre is, vagy vezetheted digitális felületen. Lényeg, hogy legyen róla egy teljes listád.

2. Vizsgáld meg őket, mennyire fontosak!

Mindegyik feladatnál nézd meg, hogy mennyire fontos. Menj vissza az előbb leírt lépésekre és nézd meg a legrosszabb és legjobb lehetőségeket. Amit tudsz azt húzd ki.

3. Kategorizáld őket!

A megmaradtakat sorold be 3 kategóriába:

  • Delegálható – vagyis ki tudod osztani másoknak. Lehet, hogy az elején picit több energia kell hozzá, esetleg be kell tanítanod valakit, de ha ezzel megvagy, rengeteg energiát fog felszabadítani számodra.
  • Gyorsan elvégezhető – kb. 5-10-15 perc alatt elvégezhető. Azok a feladatok is ide kerülhetnek, melyek összességében nagyobb feladatok, de az első lépésüket könnyen meg tudod csinálni és innentől kezdve megy magától a dolog.
  • Nagyobb feladatok, melyeket csak te tudsz megcsinálni.

4. Csináld meg a gyorsan elvégezhető feladatokat!

A következő 1-2 órát töltsd azzal, hogy megvalósítod a gyorsan elvégezhető feladatokat. Ha esetleg aznap nem megy, akkor másnapra írd be a naptáradba. Ne következő hétre, ne X nap múlvára, szigorúan másnapra. De legjobb az, ha ott helyben megcsinálod őket.

5. Szervezd ki, amit lehet!

Oszd ki a könnyen delegálható feladatokat. Kezd el felvenni a kapcsolatot azokkal az alvállalkozókkal, munkatársakkal, akikre rá fogod bízni ezeket a feladatokat. Ha túl sok teendő van vele, akkor írd be a naptáradba, hogy mikor fogsz 1-2 órát foglalkozni ezzel.

6. Ütemezd be, amit el kell végezned!

A nagyobb feladatokat, amelyeket csak te tudsz elvégezni és nem tudsz kiadni, ütemezd be a naptáradba és annak megfelelően cselekedj.

Ezt az egész, 6 lépéses folyamatot érdemes negyed évente elvégezned, hiszen bárhogy is igyekszünk, úgyis fel fognak tornyosulni a feladatok. Ha viszont ezeket negyedévente kipucolod, akkor sokkal könnyebb lesz a lelkednek.

Amikor én először csináltam ilyet, már akkor megkönnyebbültem, amikor még a nagy feladatokhoz el sem jutottam. Sőt másnap hatszor hatékonyabb voltam mint előtte bármikor.

Úgyhogy elég komoly hozadékai vannak annak, ha nem halogatsz tovább. Megkönnyebbülsz és ezáltal sokkal produktívabbá válsz.

Szóval tényleg érdemes negyedévente, de minimum félévente vagy évente megcsinálnod.

Szívesen olvasnál még hasonlókról? Rendszeresen megjelenő hírleveleimben ilyen és egyéb, vállalkozással, online marketinggel, web-/landing oldal készítéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat osztok meg. Ha szeretnéd kimaxolni a vállalkozásodban lévő potenciált, akkor iratkozz fel ezekre a hasznos levelekre!

ProduktON! hírlevél feliratkozás

+1 bónusz tipp

Legyen fixen kidedikálva havonta 1-2 órád a halogatott, kisebb, csip-csup feladatokra. Ilyenkor újfent át tudod gondolni, hogy azok melyek a halogatós listán vannak, mennyire fontosak, nem változott-e valami. Lehet, hogy az ami tegnap nagyon fontos volt, ma már nem az. Ezáltal sokkal felszabadultabb életed lehet. Ez a havi egy óra legyen fixen beírva a naptáradba és valósítsd is meg, amikor eljön az idő.

A halogatás, az időgazdálkodés és a hatékonyságnövelés egy témacsoport köré épülnek, ezért szeretném figyelmedbe ajánlani az alábbi 2 cikket is:

Remélem, hogy sokkal nyugodtabb, harmonikusabb, felszabadultabb életed lesz, ha beülteted ezeket a tippeket a mindennapjaidba 🙂 

Bízom benne, hogy hasznos volt számodra és tudtam újat mondani. 

Ha segítségre van szükséged vagy csak érdekel a téma, lépj be a ProduktON! közösség Facebook csoportjába, ahol bővebben tudsz erről beszélgetni, nem csak velem, de a többi csoporttaggal is.

Ha pedig bármikor is a weboldaladdal kapcsolatos teendők vagy egy ütős landing oldal készítésének halogatásáról lenne szó, akkor a legegyszerűbb megoldás az, ha kiszervezed nekem 😉 Ehhez vedd fel velem a kapcsolatot:

Sikeres és produktív vállalkozást kívánok neked!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Küldés e-mailben
Nyomtatás

Kövess be!

Ha szeretnél értesülni hasonló cikkekről, vagy szívesen tanulnál rövidebb tartalmakból, akkor kövess az alábbi felületeken:

A szerzőről:

Gaál Melinda

Szervusz! Gaál Melinda vagyok, a ProduktON! alapítója. Igyekszem rendszeresen olyan hasznos webfejlesztéssel és online marketinggel kapcsolatos tudásanyagokkal szolgálni Számodra, amelyek előre viszik a vállalkozásodat. Ha bármi kérdésed, ötleted van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg itt kommentben! KommentON! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Instagramon rengeteg értékes, vállalkozásfej­lesztő posztot találsz. A sztorikon keresztül pedig betekintést nyerhetsz magánéletembe.
Kövess be: @produkton.melinda

TikTokon max. 1-2 perces videókon keresztül sajátíthatod el a weblap készítés és online marketing csínját-bínját.
Kövess be: @produkton.melinda

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Akkor csak kattint ITT a [Kedvelés] gombra!

 

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
E-mail

Ezek is érdekelhetnek:

Miért nem jó a hasonlítgatás

Miért nem jó a hasonlítgatás?

Ez a mai cikk azért is különleges, mivel volt egy, a maximalizmusom leküzdését elősegítendő kihívásom, mely szerint készítenem kellett egy olyan tartalmat amire nem készülők előre, nem készítek hozzá jegyzeteket.

Tovább olvasom
50%

Mindjárt kész vagy! Félúton jársz.

Kérlek, add meg, hova küldhetem a valódi pénztermelő honlapok elengedhetetlenül szükséges pontjait, és máris postázom Neked virtuálisan :)

A gombra kattintva tudomásul veszed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Szuper döntés!

Kérlek, add meg, milyen e-mail címre küldhetem el neked a vevőmágnes csali 9 pontos csekklistáját!

A jelentkezéssel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót.