Miért nem jó a hasonlítgatás?

Miért nem jó a hasonlítgatás

Ez a mai cikk azért is különleges, mivel volt egy, a maximalizmusom leküzdését elősegítendő kihívásom, mely szerint készítenem kellett egy olyan tartalmat amire nem készülők előre, nem készítek hozzá jegyzeteket. Szóval ez egy nagyon különleges blogcikk számomra. A hasonlítgatás témáját hoztam el ma nektek. Arról fogok írni, hogy miért probléma a másokhoz való hasonlítgatás.

Ha jobban szeretned videós formában fogyasztani a tartalmakat, akkor itt találod videós formátumban azt, ami a cikkben is le van írva:

 Mi a probléma a hasonlítgatással? 

Ismerősek az alábbi mondatok?

„A Béla okosabb, mint én.”

„Julcsi szebb, mint én.”

„Pistinek több a pénze, mint nekem.”

„Marci már bejárta a világot, én pedig még nem.”

„Józsinak sokkal jobban megy a vállalkozása.”

„Gizikének okosabbak a gyerekei.”

Nagyon sokan hajlamosak vagyunk a fent említett hasonlítgatásokra. De mi a probléma ezzel?

Te melyik poharat választanád?

  • egy szép, talpas, üveg boros poharat
  • vagy egy 3 decis nagy, műanyag poharat

A válasz természetesen attól függ, hogy mire szeretnéd használni. A boros pohár egy szebb pohár, így ha vendégeket fogadsz, valószínűleg ezt fogod választani. De akkor ez azt jelenti, hogy a borospohár jobb, mint a másik? Ha leejtjük őket, akkor a műanyag pohár több eséllyel fogja túlélni a zuhanást. Szóval akkor a műanyag a jobb? Mind a kettőnek megvan a maga előnye és a maga hátránya. Ez velünk, emberekkel is így van.

Lehet, hogy valakinek több a pénze, mint neked, de mondjuk semmi ideje nincs a családjára. Lehet, hogy valaki szebb, mint te, de a párkapcsolata borzasztó. Nem tudhatod, hogy a másik ember életében milyen negatívumok vannak jelen, amik nálad nincsenek.

Lehet, hogy az egyik ember jobb valamiben, mint te, viszont valamiben pedig rosszabb. Ezt azonban már nem szoktuk figyelembe venni amikor másokhoz hasonlítgatjuk magunkat. Sőt, hajlamosak vagyunk egyszerre több emberhez hasonlítani magunkat. Azt szeretnénk, hogy mindenkiből a legjobb a miénk legyen. De egy ember nem lehet egyszerre mindenben a legjobb. 

Sok mindenben lehetünk jók, de az, hogy mindenben a legjobbak legyünk lehetetlen.

Mindenkinek megvan a maga erőssége és gyengesége. Felejtsd el a hasonlítgatást, ne nézd azt, hogy mások miben jobbak, mint te. Vagy ha már nézed, akkor nézd azt is, hogy te miben vagy jobb, mint ők.

Van egy közvetett ismerősöm, aki 30 éves és mindene megvan. Az egyetlen probléma ezzel az, hogy nincsenek céljai. Elgondolkodtató, hogy egyáltalán élet-e az ilyen. Egy ideig biztosan szép és jó, de egy idő után ez mind semmit nem fog érni. Ha nincsenek céljaid, nincs egy pont, ahova szeretnél eljutni, akkor mit sem ér az élet.

Szóval hasonlítgatás közben mindig jusson eszedbe, hogy valamiben jobb vagy mint mások. De a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem hasonlítanád magad másokhoz.

Egy ember van az életben, akihez ténylegesen jogod van hasonlítgatni. Az pedig saját magad, a korábbi éned. Tehát ne azt nézd, hogy mások miben jobbak nálad, hanem azt, hogy te miben vagy a régebbi énedhez képest.

Szívesen olvasnál még hasonlókról? Rendszeresen megjelenő hírleveleimben ilyen és egyéb, vállalkozással, online marketinggel, web-/landing oldal készítéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat osztok meg. Ha szeretnéd kimaxolni a vállalkozásodban lévő potenciált, akkor iratkozz fel ezekre a hasznos levelekre!

ProduktON! hírlevél feliratkozás

Bízom benne, hogy hasznos volt és tudtál értéket kivenni belőle.
Ha van kedved tovább értekezni ezen probléma jelenségről, akkor lépj be a ProduktON! közösség Facebook csoportjába, ahol hozzád hasonló magyar kisvállalkozókkal tudjátok megosztani a tapasztalataitokat.

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Küldés e-mailben
Nyomtatás

Kövess be!

Ha szeretnél értesülni hasonló cikkekről, vagy szívesen tanulnál rövidebb tartalmakból, akkor kövess az alábbi felületeken:

A szerzőről:

Gaál Melinda

Szervusz! Gaál Melinda vagyok, a ProduktON! alapítója. Igyekszem rendszeresen olyan hasznos webfejlesztéssel és online marketinggel kapcsolatos tudásanyagokkal szolgálni Számodra, amelyek előre viszik a vállalkozásodat. Ha bármi kérdésed, ötleted van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg itt kommentben! KommentON! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Instagramon rengeteg értékes, vállalkozásfej­lesztő posztot találsz. A sztorikon keresztül pedig betekintést nyerhetsz magánéletembe.
Kövess be: @produkton.melinda

TikTokon max. 1-2 perces videókon keresztül sajátíthatod el a weblap készítés és online marketing csínját-bínját.
Kövess be: @produkton.melinda

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Akkor csak kattint ITT a [Kedvelés] gombra!

 

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
E-mail

Ezek is érdekelhetnek:

50%

Mindjárt kész vagy! Félúton jársz.

Kérlek, add meg, hova küldhetem a valódi pénztermelő honlapok elengedhetetlenül szükséges pontjait, és máris postázom Neked virtuálisan :)

A gombra kattintva tudomásul veszed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Szuper döntés!

Kérlek, add meg, milyen e-mail címre küldhetem el neked a vevőmágnes csali 9 pontos csekklistáját!

A jelentkezéssel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót.