Alapok alapja – 3 fontos tényező, amire szükséged van ahhoz, hogy sikeres vállalkozó légy! Önbizalom, önbecsülés, önértékelés

Ezúttal egy olyan témával készültem számodra, ami egy elég érdekes téma. Nem kifejezetten marketinges téma, és mind a vállalkozói, mind a magánéletedben is nagyon hasznos lesz az, amiről ebben a cikkben szó lesz.

Mi az alapok alapja? Mi az, amire szükséged van ahhoz, hogy igazán sikeres vállalkozó legyél? Mi az a három erény, képesség, amivel rendelkezned kell ahhoz, hogy sikerre vidd a vállalkozásodat?

Nagyon sokan beszélnek olyan témákról, hogy milyen folyamatokat, milyen rendszereket, miket kell rendbe tenni ahhoz, hogy sikeres vállalkozóvá válj. Többek között ilyenekről szoktak beszélni, mint marketing, marketing folyamatok, stratégia, tervezés, időmenedzsment, projektmenedzsment és még sok más ehhez hasonló témákról.

Amik persze, fontosak. 

Viszont van 3 fontos dolog, amiről nagyon kevesen beszélnek, én úgy vettem észre, és nagyon-nagyon fontos, és igazából ez a nulladik lépés ahhoz, hogy tényleg valóban sikeres vállalkozóvá tudj válni.

Ezek nélkül én azt gondolom, hogy majdhogynem kudarcra van ítélve egy vállalkozó és egy vállalkozó. hogyha ez a három dolog nincsen rendbe téve.

Ezek pedig

 • az önbizalom,
 • az önbecsülés és
 • az önértékelés.

Ezekről lesz szó ebben a cikkben. 

Vágjunk is bele!

Hogyha inkább videós formában szeretnéd látni a cikket, akkor itt van hozzá a videó:

Alapok alapja - 3 fontos tényező, amire szükséged van ahhoz, hogy sikeres vállalkozó légy! [MINDSET]

Tegyük rendbe a fogalmakat! Önbizalom, önbecsülés, önértékelés

Sokan összekeverik őket, ami egyébként érthető, hiszen azért nagyon szorosan összefüggő fogalmakról beszélünk, és egyik a másikra nagyon erősen kihatással van.

Kezdjük az önértékeléssel.

Ahhoz, hogy az önértékelésről beszélni tudjunk, ahhoz először az önképről kell beszélnünk.

Önkép

Az önkép az, ami megmutatja azt, hogy hogyan látjuk magunkat, mennyire vagyunk tisztában az értékeinkkel, az erényeinkkel, a képességeinkkel, esetleges gyengeségeinkkel.

Önértékelés

Az önértékelés pedig az, hogy ezeket az erényeket, képességeket, vagy esetleg gyengeségeket milyen színben látjuk, milyen köntösben látjuk magunkra vonatkoztatva.

Például van egy családanya, aki rendszeresen főz minden nap a családjára, de egyébként nem annyira jól, nem annyira jó a főztje.

Az egyik ember lehet, hogy ezt az egész folyamatot úgy éli meg, hogy “én olyan pancser vagyok, én nem tudok semmit se csinálni, se főzni, se semmit, én egy rakás szar vagyok”.

Egy másik ember pedig ugyanez úgy éli meg, hogy “én egy szuperhős vagyok, mert annak ellenére is, hogy negatív visszajelzéseket kapok a férjemtől, én mégis minden egyes nap képes vagyok szeretettel vacsorát adni a családom asztalára”.

Ugyanarról beszélünk, és mégis teljesen máshogy éli meg ezt a két ember.

Önizalom

Az önbizalom a magunkba vetett hitet, a magunkba vetett bizalmat jelenti.

Azt, hogy elhisszük egy adott dologról, hogy képesek vagyunk rá, meg tudjuk azt csinálni, végig tudjuk vinni… avagy nem hisszük el.

“Megpróbáljuk-e egyáltalán, hiszünk annyira és bízunk annyira magunkban, hogy mi ezt meg tudjuk csinálni, képesek vagyunk rá, vagy á, inkább bele se vágjunk, mert próbálkozásnak is kár”. 

Önbecsülés

Az önbecsülés lényegében egy általános, alapvető elgondolás magunkról. Az előzőekből következik és nagyon szoros összefüggésben áll vele, de nem egyenlő velük.

Egy általános kép, beállítottság magunkról.

Ahhoz, hogy sikeres tudj lenni akár vállalkozóként, akár a magánéletedben, nagyon fontos, hogy ez a három tényező – önbizalom, önbecsülés, önértékelés – rendben legyenek.

A cikk következő felében arról lesz szó, hogy hogyan tudod ezeket fejleszteni.

Egy saját sztori. Hol volt az önbizalmam a középiskola elején?

Megmondom neked őszintén – nem akarok magas lóról beszélni –, nagyon hosszú út áll még előttem is ahhoz, hogy én is ezeket 100%-osan rendbe rakjam. De csak példaképp, hogy honnan indultam, és milyen fejlődésen estem át ezek tekintetében már idáig is…

1-2 éve volt a 10 éves gimis osztálytalálkozónk. És ott előkerült egy levél. Amikor mi kilencedikben oda bekerültünk a középsuliba, akkor egy osztályfőnöki órán írattattak velünk egy levelet a 4 évvel későbbi önmagunknak. Eredetileg az volt a terv, hogy majd a ballagáson kapjuk meg önmagunktól ezt a levelet, és hogy addig az iskola félrerakja. De ez az egész el lett felejtve. Se tanárok, se diákok nem emlékeztek rá 4 év után. Azonban valakinek később – 10 év elteltével – mégis eszébe jutott, és sikerült előkeríteni ezeket a leveleket. Nos… amikor kézhez vettem, kinyitottam, ez a mondat fogadott elsőként: “Szia Melinda! Gratulálok, hogy 10 év alatt sikerült elvégezned a középiskolát.”

Derék. Nagyon derék. Vajon mekkora önbecsülésem lehetett akkor magam felé?

Hát azért nem 10 év alatt sikerült elvégeznem a középiskolát, hanem rendesen, 4 év alatt (csak hogy megnyugtassak mindenkit :))

Tehát azért onnan egy hatalmas utat tettem meg már idáig is. Van egy jól menő vállalkozásom, amit alig egy év alatt építettem fel (sőt igazából fél év után már folyamatosan be vagyok telve munkákkal). Tehát én azt gondolom, hogy elég sok mindent elértem ahhoz képest, hogy azt gondoltam magamról akkoriban, hogy nekem majd 10 év kell ahhoz, hogy elvégezzem a középiskolát.

Mindez annak köszönhető, hogy sikerült fejlesztenem ezt a három értéket: önbecsülést, önértékelést és önbizalmat.

Hogyan alakul ki az önbizalom, önbecsülés, önértékelés?

Hosszú-hosszú évtizedek óta kisgyermek korunktól kezdve, sőt még régebbre visszamenőleg magunkban hordozzuk ezeket a hiedelmeket, ahogyan magunkról vélekedünk.

Egyrészt azért alakulnak ki ezek a képek rólunk, mert kisgyerek korunkban a szüleinktől, a tanárainktól, óvónéniktől, barátoktól, iskolás-, óvodás társaktól, azoktól az emberektől, akik körülvettek minket, ezeket hallottuk. Ez kisgyerekként annyira mélyen beleépült a tudatalattinkba, hogy így hosszú évtizedek távlatából azért nem annyira egyszerű ezeket átformálni. Mivel kiiktatni nem lehet őket, csak kicserélni, helyettesíteni lehet.

Másrészt pedig pedig azért születik meg egyfajta kép magunkról, mert őseinktől örököltük generációról generációkra. Őseink hordozták magukban ezeket a terheket (vagy éppen pozitív dolgokat), és ezeket tovább örökítették a gyermekükre, aztán az ő gyermekeikre, majd az ő gyermekeire. Míg végül megkaptuk mi. És az már a mi dolgunk, hogy mit kezdünk vele.

Hogyan fejleszthető az önbizalom, önértékelés, önbecsülés?

Hogyan tudjuk ezeket a hiedelmeket megváltoztatni, átírni? Hogyan tudjuk fejleszteni az önbecsülésünket, önértékelésünket, önbizalmunkat?

Megerősítések írása

Az egyik nagyon alapeszköz ehhez az, hogy megerősítéseket írunk egy füzetbe (vagy igazából ahova tetszik). De mindenképpen jobban javaslom azt, hogy papír alapon és rendesen kézzel írd ezeket, mint hogy mondjuk számítógépen, vagy akár telefonon pötyögd be.

Ugyanis tudományos alapja van annak, hogy azáltal, hogy a kézzel írunk és fizikálisan is végezzük a mozdulatokat, azáltal teljesen más agyi pályákat mozgatunk meg, és sokkal mélyebben bele tudnak ivódni a tudatalattinkba. A fizikailag, kézzel, papírra vetett sorokkal sokkal előbb hatást tudunk elérni, mintha digitálisan tennénk ugyanezt.

Napjában egyszer írd össze magadnak ezeket a megerősítéseket. Nem baj az, hogyha az napról napra ugyanazok ismétlődnek. Itt igazából évtizedekről beszélünk, több évtizednyi berögződést kell fölülírnunk, és ez nem fog egyik napról a másikra menni. Hogyha viszont minden nap teszel érte, akkor pár hónap múlva már látod a változást.

Mindez azonban attól is függ, hogy ezek mennyire mély dolgok, és mennyire mély sérelmek.

Tehát igazából ez is, mint oly sok minden emberfüggő.

Megerősítések hallgatása

A másik javaslatom, hogy hogyan tudod ezeket fejleszteni, az a megerősítések hallgatása.

YouTube-ra írd be, hogy “megerősítések”, rengeteget fogsz találni.

Biztosan találsz köztük olyat, ami számodra megfelelő.

Én egyébként azt javaslom, hogy hallgasd meg ezeket a videókat, és gyűjtsd össze egy csokorba azokat a megerősítéseket, amelyek számodra szimpatikusak, és írjál hozzá még olyanokat, amelyek ott nem hangzottak el, de számodra fontosak, 

De mik azok a megerősítések?

A megerősítések pozitív állítások ránk vonatkoztatva. Például:

 • “Szép vagyok.”
 • “Okos vagyok.”
 • “Sikeres vagyok.”
 • “Könnyen döntök.”
 • “Jól osztom be az időmet.”
 • “Kiváló szakember vagyok.”
 • “Magas az önbizalmam.”
 • “Magas az önbecsülésem.”
 • “Magas az önértékelésem”
 • “Könnyedén mondok nemet.”
 • “Szeretettel mondok nemet.”
 • “Jó érzéssel mondok nemet.”
 • stb.

Ha ilyeneket írogatunk és mondogatunk magunknak (vagy akár csak hallgatjuk őket), akkor ezek elkezdenek dolgozni a tudatalattinkban, és szép lassan átírják a régi, negatív hiedelmeinket.

Mire figyelj a megerősítések használata során?

Ne használj “nem”-et!

Ami ezzel kapcsolatban nagyon fontos, az az, hogy ne használd a “nem” szót ezekben a mondatokban! Hanem pozitív állításként fogalmazd meg őket! Ne legyen benne tagadás, ne legyen benne az a szó, hogy “nem”!

Mondok erre egy rossz példát: “Nem csúszom ki határidőkből.”

Ez egy rossz megfogalmazás. Helyette úgy fogalmazd meg inkább, hogy “Mindig betartom a határidőket.”

Miért fontos a megerősítésekben a “nem”-ek kiküszöbölése?

A tudatalatti egész egyszerűen nem tudja értelmezni a “nem” szót, a tagadást.

Hogyha te azt mondod, hogy “nem fogok csúszni a határidőkkel”, akkor valójában azzal azt mondod neki, hogy “csúszni fogok a határidőkkel”. Ezért ne használj nemet a megerősítésekben! 

Jelen időben fogalmazz!

A másik fontos szabály a megerősítésekkel kapcsolatosan az, hogy jelen időben fogalmazd meg őket.

Tehát nem jó az a megfogalmazás, hogy “Be fogom tartani a határidőket.”

Helyette azt mondd, hogy “Betartom a határidőket.”

Miért fontos a megerősítésekben a jelen idejűség?

A tudatalatti szó szerint veszi, amit mondasz neki.

Ha te azt mondod, hogy “be fogod tartani a határidőket”, azzal azt mondod neki, hogy majd valamikor egyszer, a jövőben, de semmiféleképpen nem most. Viszont te most a jelenben szeretnéd ezeket megoldani, akkor, amikor élsz, akkor szeretnéd betölteni a határidőket, és nem mondjuk holnap. Mert holnap… hogyha belekerülsz a holnapba, akkor már most lesz. És akkor megint az van, hogy csak “majd” fogod betartani.

A tudatalattink a szó szerint vesz mindent. Ezért fogalmazz jelen időben!

Vállalkozói megerősítések

Jöjjön néhány megerősítő ötlet, ami kifejezetten vállalkozó-, vállalkozásspecifikus:

 • “Meghúzom a határokat.”
 • “Értékelem magamat.”
 • “Tisztában vagyok az értékeimmel.”
 • “Sikeres vállalkozó vagyok.”
 • “A legjobb ügyfeleket kapom meg.”
 • “Vásárlóim elégedettek velem és szolgáltatásommal (vagy termékemmel).”
 • “Mindenre van időm.”
 • “Időmilliomos vagyok.”
 • “Végtelen sok időm van.”

Írhatsz a fizikai valódra való megerősítéseket is, például:

 • “Csodaszép, gyönyörű, selymes hajam van.”
 • “Csodaszép, gyönyörű, sima, puha bőröm van.”
 • “Szexi vagyok.”
 • “Karcsú vagyok.”
 • “Izmos vagyok.”

Mikor hallgasd a megerősítéseket?

Mindig, amikor csak tudod. Jó minél többször meghallgatnod őket, akár napjában többször.

Hallgasd őket, amikor:

 • utazol,
 • reggeli készülődésnél
 • főzöl
 • mosogatsz,
 • vagy bármi olyan tevékenységet végzel, amire nem kell aktívan odafigyelni.

Nem kell ezekre a megerősítésekre sem aktívan odafigyelned. A tudatalattid akkor is felfogja és feldolgozza, ha csak “háttérzajként” funkcionál.

Pro tipp a megerősítések hallgatásához

Javaslom neked, hogy írd össze a saját megerősítéseidet, és ezeket mondd fel!

Azt gondolom, hogy akkor tud a leghatásosabb lenni, hogyha ezt a saját hangodon hallod, hiszen akkor tényleg te mondod magadnak, és nem pedig idegenek szájából hallod, hogy “szép vagyok”. Hiszen az már olyan, hogy ő mondja magára, okés, de ehhez neked mi közös. Ezért mondd fel a saját hangodon, és azt hallgasd!

A megerősítések pozitív hatásai

Az az érdekes ebben az egészben, hogyha elkezded ezt így alkalmazni, és írod és/vagy hallgatod a megerősítéseket, akkor egy idő után nem csak azt fogod észrevenni,, hogy másképp fogsz gondolni magadra, megváltoznak a cselekedeteid, de ami az igazán nagy haszon számodra még az egészben az az, hogy a világ is meg fog változni körülötted, és egyre csak jönni fognak azok a lehetőségek és pozitív dolgok és szerencsék, amikkel addig mondjuk nem szembesültél, vagy nem annyiszor szembesültél.

Ezt egyébként tapasztalatból mondom.

Hogyha visszaemlékszel a cikk korábbi részében említett középiskolás levelemre, amit magamnak írtam, ott azért én nagyon úgy voltam vele, hogy az élet egy szar, és én sose viszem semmire, és én egy nagy szarkupac vagyok.

Ehhez képest én úgy érzem, hogy hatalmas utat sikerült megtennem.

És ez vár rád is, hogyha alkalmazod a fentieket.

Még két tipp az önértékelés fejlesztésére

Dicsérd meg magadat!

Ha valami sikerül, akkor azért dicsérd meg magad! Legyen az bármi.

Akár sikerült elvezetned autóval egyik helyről a másikra. Sikerült szépen kitakarítanod a lakást. Sikerült meglepned a párodat, örömet okoztál a gyerekednek, stb. Bármi, apróság, teljesen mindegy, milyen kicsi is az.

Próbálj meg rászokni arra, hogy észreveszed ezeket a pozitívumokat, hogy te ezekre képes voltál.

Lehet, hogy ez most nagyon gyerekesnek, meg hangzik számodra, hogy ilyen pitiáner dolgok miatt dicsérd meg magad, amit igazából bárki képes elvégezni.

Egyébként megnyugtatlak, hogy nem bárki képes elvégezni, mert nagyon sok ember nem tudja ezeket megtenni.

Úgyhogy ezeket értékeld magadban!

És ha ezeket a nagyon pici apróságokat is elkezded értékelni magadban, akkor az ennél nagyobb dolgokra is egyre inkább képes leszel és egyre inkább jobban képes leszel teljesíteni őket.

Ajándékozd meg magadat!

Ajándékozd meg magadat, hogyha valami sikerült.

Hogyha valami nagyobb dolog, akkor célszerű egy nagyobb ajándékot. Például wellness hétvége a pároddal.

De ha valami kisebb, akkor is minimum legalább egy vállveregetés, vagy egy csoki, vagy egy séta, vagy egy játék a kutyádda, attól függ, hogy mi okoz neked örömet.

Lehet az bármilyen pici apróság. A lényeg az, hogy ajándékozd meg magad, és próbálj meg rászokni erre. 

Sokkal jobb lesz utána, hidd el nekem.

Önszeretet

Igazából lenne még egy negyedik tényező is, ami az önszeretet.

Viszont ezen blog cikk keretei nem teszik lehetővé, hogy még ebbe is mélyen belemenjünk.

Úgyhogy ehhez csak gyorsan pár sort hoztam neked.

Az önszeretet arról szól, hogy szeressük és elfogadjuk önmagunkat minden hibánkkal, minden esetlenségünkkel együtt.

Tehát, hogy az egész lényünket úgy ahogy van, elfogadjuk szőröstül, bőröstül, lelkestül, értelmestül, mindenestül 🙂

Te mennyire szereted önmagad?

Ezzel kapcsolatosan egy kísérletre szeretnék invitálni téged.

Próbáld ki azt, hogy odamész a tükör elé, és mélyen belenézel a saját szemedbe, és mondd ki hangosan, igazán őszintén, hogy: “Szeretlek!”, illetve, hogy: “Szeretem magamat!”

Figyeld meg, hogy milyen érzések lesznek benned, amint ezt kimondod.

Hogyha esetleg frusztrált leszel, kényelmetlenül érzed magad, vagy bármi negatív érzésed lesz, akkor ez azt jelenti, hogy ezzel neked még dolgoznod kell.

Szívesen olvasnál még hasonlókról? Rendszeresen megjelenő hírleveleimben ilyen és egyéb, vállalkozással, online marketinggel, web-/landing oldal készítéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat osztok meg. Ha szeretnéd kimaxolni a vállalkozásodban lévő potenciált, akkor iratkozz fel ezekre a hasznos levelekre!

ProduktON! hírlevél feliratkozás

Összegzés

Igazából ezzel a témával kapcsolatban épp hogy csak a felszínt sikerült megkapargatnunk.

Nagyon sok lehetőség van az önbecsülés, önértékelés, önbizalom fejlesztésére.

A fenti módszerek azok, amelyeket én most így első körben tudok ajánlani neked szívől.

Tehát még egyszer:

 • Írd fel, lehetőség szerint minden nap a saját megerősítéseidet
 • Hallgasd hanganyagként a saját megerősítéseidet.

Érdekel egy jó kis vállalkozói közösség, ahol hozzád hasonló magyar kisvállalkozókkal kapcsolódhatsz, beszélgethetsz ehhez hasonló témákról, kérdezhetsz tőlük (és tőlem), tanulhatsz mások tapasztalataiból? Ha igen, akkor gyere és csatlakozz a ProduktON! közösséghez Facebookon, hogy sose légy egyedül ezen a sokszor nem annyira könnyű vállalkozói úton!

Bízom benne, hogy segített valamennyit, akármennyit is számodra ez a cikk. Szakértője nem vagyok ennek a területnek, ezért személyesen sem fogok tudni nagyon ennél több és jobb támogatást nyújtani ezeknben a témákban. Azonban weboldal, landing oldal, online marketing témájában nagyon is számíthatsz rám.

Ha szükséged lenne külső, szakértői támogatásra, hogy fellendítsük vállalkozásod eredményességét, akkor vedd fel velem a kapcsolatot itt, és megbeszéljük a részleteket, hogy pontosan hogyan tudlak támogatni téged ebben!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Küldés e-mailben
Nyomtatás

Kövess be!

Ha szeretnél értesülni hasonló cikkekről, vagy szívesen tanulnál rövidebb tartalmakból, akkor kövess az alábbi felületeken:

A szerzőről:

Gaál Melinda

Szervusz! Gaál Melinda vagyok, a ProduktON! alapítója. Igyekszem rendszeresen olyan hasznos webfejlesztéssel és online marketinggel kapcsolatos tudásanyagokkal szolgálni Számodra, amelyek előre viszik a vállalkozásodat. Ha bármi kérdésed, ötleted van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg itt kommentben! KommentON! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Instagramon rengeteg értékes, vállalkozásfej­lesztő posztot találsz. A sztorikon keresztül pedig betekintést nyerhetsz magánéletembe.
Kövess be: @produkton.melinda

TikTokon max. 1-2 perces videókon keresztül sajátíthatod el a weblap készítés és online marketing csínját-bínját.
Kövess be: @produkton.melinda

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Akkor csak kattint ITT a [Kedvelés] gombra!

 

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
E-mail

A valódi pénztermelő honlapok

15 + 3 + 5 pontja
Kérem

Ezek is érdekelhetnek:

50%

Mindjárt kész vagy! Félúton jársz.

Kérlek, add meg, hova küldhetem a valódi pénztermelő honlapok elengedhetetlenül szükséges pontjait, és máris postázom Neked virtuálisan :)

A gombra kattintva tudomásul veszed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Szuper döntés!

Kérlek, add meg, milyen e-mail címre küldhetem el neked a vevőmágnes csali 9 pontos csekklistáját!

A jelentkezéssel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót.