5+1 ingyenes képszerkesztő program

Ingyenes képszerkesztő programok

Miért tartom fontosnak írni egy blog cikket az ingyenes képszerkesztő programról? Legyen szó akár egy hétköznapi posztról vagy egy hirdetésről, csak akkor fogsz célba találni, csak akkor fogják elolvasni a hozzá tartozó szöveget, akkor fognak rákattintani a linkre, ha maga a kép felkelti a figyelmüket. Bár használhatsz egy figyelemfelkeltő fotót, de ez elég ritkán szokott elsőre jól sikerülni, és egy retusálás még akkor is ráfér. Szóval a legtöbb esetben szükséged lesz valamilyen képszerkesztő programra. Ráadásul nem hátrány, hogyha ez a képszerkesztő program könnyen kezelhető, és nem kell rá komoly összegeket költened. Épp ezért hoztam most neked 6 ingyenes, online, illetve offline képszerkesztő programot melyekkel profi hirdetési, vagy egyéb, social media képeket tudsz készíteni. 

Jobban szereted nézni, mint olvasni? Itt a videós verzió, és egy sort sem kell olvasnod 😉

Nem az volt a célom, hogy hozzak neked 220 millió különböző képszerkesztő programot. Épp ellenkezőleg, mindössze 6 ingyenes képszerkesztőt hoztam neked. Ezek azok, amelyekkel minden helyzetet meg tudsz oldani. Sőt, sokszor nem is lesz szükséged az összes képszerkesztőre ezek közül, attól függően, hogy neked melyik a kényelmes, vagy milyen képzettségi szinten vagy a grafika területén. Szóval az is lehet, hogy egyetlen egy ingyenes képszerkesztő program is elég lesz neked. 

Általában amikor tippeket, tanácsokat olvasol, hallassz az interneten vagy egy előadáson, sokszor az van, hogy “tök jó, de melyik az, amelyiket érdemes használnom?” Pontosan ezért azt is leírom, hogy melyik képszerkesztő programot mikor érdemes használni.

1. Ingyenes képszerkesztő program: Canva

Előnyök

A Canva egy tökéletes képszerkesztő program, ha kifejezetten social média tartalmakat készítesz Facebookra, Instagramra, Pinterestre, LinkedIn-re. Természetesen offline és egyéb online felületekre is jó választás, hiszen különféle posztekeret, plakátokat, szórólapokat is alkothatsz vele. De azt gondolom, hogy leginkább a közösségi média posztjaidra és hirdetéseidre fogod használni. 

Nagyon jó ebben az egyébként ingyenes képszerkesztőben, hogy abszolút online az egész, semmit nem kell telepítened a gépedre. Csak felmész a Canva oldalára és már kezdheted is. Érdemes beregisztrálni, mert sokkal több funkcióhoz tudsz így hozzáférni. Van egy fizetős verziója, de az ingyenes is nagyon széleskörű lehetőségeket kínál számodra. 

Ami még szuper, hogy nagyon-nagyon-nagyon felhasználóbarát a felülete. Belépve, a kezdőoldalon rengeteg sablont találsz mindenféle tartalom típusra, legyen szó posztról, sztoriról, hirdetésről, vagy akár plakátokról, szórólapokról, nyomdai anyagokról. 

A szerkesztő felületen pedig mindent meg tudsz változtatni az adott képen, valamint különböző képeket, elemeket, szövegeket tudsz rárakni.

Hátrányok

Az egyetlen hátrány a a Canva képszerkesztőnek, hogy konkrétan képeket szerkeszteni, retusálni nem lehet vele. Meglévő elemekből tudsz összeállítani valamit, tehát ha van valami egyedi dolog, amit szeretnél belerakni, azt előre el kell készítened, majd beimportálni a Canva-ba.

Milyen esetben ajánlom?

Ha a meglévő fotóidat szeretnéd grafikai elemekkel feldobni, vagy ha valamit nulláról szeretnél elkészíteni, szintén grafikai elemekkel. Illetve abban az esetben ajánlom még ezt az ingyenes képszerkesztőt, ha valamire nagyon gyorsan van szükséged és nincs időd pepecselni vele.

2. Ingyenes képszerkesztő program: Pixlr

Előnyök

A Pixlr is egy online képszerkesztő, semmit nem kell telepítened hozzá. Full online. Full ingyenes. Gyakorlatilag egy fapados, online Photoshop. Én azért szeretem, mert nagyon sok mindent meg lehet benne csinálni, olyan dolgokat is, amiket a Canva-ban nem, mint például a képek szerkesztése. Csomó mindent viszont nem lehet itt megcsinálni, amit a Canva-ban igen, mivel itt nincsenek előre definiált sablonok. Vagyis vannak, csak a többségük fizetős és nem lehet annyira személyre szabni. 

Belépve két eszköz közül tudsz választani:

  • Pixlr E, ami egy haladó fotószerkesztő
  • Pixlr X, ami egy gyors és könnyed grafikai dizájnt tesz lehetővé

Pixlr E 

Itt ki tudsz jelölni bizonyos dolgokat, be tudod állítani azt, hogy mennyi legyen a kijelölő toleranciája. Méretezheted a képet, kivághatsz vagy klónozhatsz egy-egy területet.

Különböző bőrhibákat is el tudsz vele könnyedén tüntetni, módosíthatod a színeket. Alakzatokat, írásokat is rajzolhatsz a képre és a hátterét is ki tudod színezni.

Csakúgy, mint Photoshop-ban, itt is különböző rétegeket adhatsz hozzá és ezeket külön-külön tudod kezelni.

Fizetős verzióban természetesen még több funkciót kipróbálhatsz, mint például a fókusz, ahol a háttér elhomályosodik.

Pixlr X

Itt is tudod méretezni a képeket, be tudod állítani a hátteret, módosíthatod a színeket, de ez a verzió leginkább arra jó, hogy különböző effekteket, matricákat, képeket tegyél rá és kisebb retusálásokat végezz vele. 

Mikor ajánlom?

Akkor ajánlom neked meleg szívvel ezt az ingyenes képszerkesztő programot, ha egy kicsit szeretnéd feljavítani a fotóidat, szeretnél retusálni rajtuk, körbe szeretnél vágni valamit és nagyon pepecs módon kell ezt megtenni. Vagy akkor ha egész egyszerűen nulláról akarsz valami teljesen egyedit létrehozni és nem elég hozzá a Canva.

3. Ingyenes képszerkesztő program: Remove.bg

Ahogy a neve is sugallja, a Remove.bg igazából nem egy rendes képszerkesztő program, hanem egy egyszerű háttérkép eltávolító eszköz. Arra való, hogy egy tárgy vagy személy mögött lévő hátteret eltávolítsuk nagyon könnyedén.

Mindössze annyit kell tenned, hogy feltöltöd a képet, a program magától kivágja a hátteret, majd letöltöd az elkészült képet. 

Mikor ajánlom?

Ha csak egy háttéreltávolításra van szükséged, és semmi mást nem szeretnél tenni a képpel. Vagy ha esetleg nem tudod máshogy eltávolítani a háttérképet.

4. Ingyenes képszerkesztő program: Photoworks 

A Photoworks már egy offline képszerkesztő program, tehát le kell töltened a számítógépedre. Ez az ingyenes képszerkesztő rengeteg lehetőséget nyújt arra az esetre, ha szeretnél

  • javítani a fotóid minőségén
  • átszínezni egy tárgyat
  • eltüntetni egy oda nem illő tárgyat
  • kivágni a hátteret
  • szűrőket alkalmazni

Hogyan néz ki?

Itt egy videó, ami nagyon szuperül összefoglalja, hogy mit is tud ez az ingyenes, de nagyon jó képszerkesztő program:

Mikor ajánlom?

Abban az esetben, ha kifejezetten fotókkal dolgozol – tehát nem grafikai elemekkel – és retusálásra, háttérkép eltávolításra, tárgyak átszínezésére, eltüntetésére, szűrőkre van szükséged.

5. Ingyenes képszerkesztő program: Inkscape 

Az Inkspace is egy számítógépre telepíthető ingyenes képszerkesztő. Olyan program, ami elsődlegesen vektorgrafikák elkészítésére alkalmas.

De mi az a vektorgrafika és miben különbözik a pixel grafikától? 

Pixelgrafika

Amikor egy képernyőt, monitort, bármi hasonlót nézel, az ott lévő képek mind-mind pixelekből állnak. Minden pixel egy nagyon konkrét színből áll és ez a sok kis pixel egymás mellé rendeződése adja ki a képet. Ezek jelenítik meg az árnyékokat, átmeneteket, váltásokat.

A pixel grafikában, ha lekicsinyítesz egy képet, akkor sokkal kevesebb pixelből fog állni, majd ha utána vissza akarod nagyítani, akkor az borzasztóan torzulni fog.

Vektorgrafika

Nem tud olyan átmeheteket, színgazdagságot létrehozni, mint a pixelgrafika, de cserébe azok a formák és vonalak, melyekkel ő dolgozik, vektorokból épülnek fel. Ezeknek a vonalaknak van egy iránya és egy nagysága, ami azt teszi lehetővé, hogy bárhogyan kicsinyítheted, nagyíthatod őket, anélkül, hogy minőségbeli romlás következne be. 

Hogyan néz ki?

Erről is hoztam neked egy videót, hogy nagyjából el tudd képzelni, hogyan néz ki, miket lehet vele csinálni:

Mikor ajánlom?

Akkor, ha vektoros grafikát szeretnél létrehozni, vagy szeretnél egy már meglévőt átalakítani.

6. Ingyenes képszerkesztő program: Gimp 

A Gimp is számítógépre telepítendő és az összes eddigi közül ez áll a legközelebb a Photoshop-hoz. Tényleg bármit meg tudsz vele csinálni.

Hátránya

Teljesen magadra vagy utalva, nincsenek sablonok.Ha értesz a grafikához, akkor nagyon jó kis képszerkesztő program tud ez lenni a számodra. De ha nem a grafika a fő profilod, akkor nem ez lesz a te kedvenc képszerkesztőd.

Mikor ajánlom?

Ha az összes eddigi képszerkesztő program nem felelt meg az igényeidnek, vagy ha csak egyetlen programot szeretnél megtanulni és azzal megoldani mindent, ha értesz a képszerkesztéshez, illetve ha egy ingyenes alternatívát keresel a Photoshop helyére.

Szívesen olvasnál még hasonlókról? Rendszeresen megjelenő hírleveleimben ilyen és egyéb, vállalkozással, online marketinggel, web-/landing oldal készítéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat osztok meg. Ha szeretnéd kimaxolni a vállalkozásodban lévő potenciált, akkor iratkozz fel ezekre a hasznos levelekre!

ProduktON! hírlevél feliratkozás

Végszó

Remélem, sikerült elég tiszta képet adnom arról, hogy neked melyik képszerkesztő programot mikor érdemes használnod,  és találni fogsz te is olyat ami szimpatikus számodra.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy melyik ingyenes képszerkesztő program fogott meg téged, vagy melyik az amit már eddig is használtál. Ezért kérlek, írd meg nekem hozzászólásban.

Ha kérdésed van a képszerkesztésről vagy csak érdekel a téma, lépj be a ProduktON! közösség Facebook csoportjába, ahol bővebben tudsz erről beszélgetni, nem csak velem, de a többi csoporttaggal is.

Ha személyes segítségre lenne szükséged a képszerkesztéssel vagy vállalkozásod fellendítésével kapcsolatosan, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, és megbeszéljük, hogy hogyan tudnálak támogatni téged ebben.

Sikeres és produktív vállalkozást kívánok neked!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Küldés e-mailben
Nyomtatás

Kövess be!

Ha szeretnél értesülni hasonló cikkekről, vagy szívesen tanulnál rövidebb tartalmakból, akkor kövess az alábbi felületeken:

A szerzőről:

Gaál Melinda

Szervusz! Gaál Melinda vagyok, a ProduktON! alapítója. Igyekszem rendszeresen olyan hasznos webfejlesztéssel és online marketinggel kapcsolatos tudásanyagokkal szolgálni Számodra, amelyek előre viszik a vállalkozásodat. Ha bármi kérdésed, ötleted van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg itt kommentben! KommentON! 🙂

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Instagramon rengeteg értékes, vállalkozásfej­lesztő posztot találsz. A sztorikon keresztül pedig betekintést nyerhetsz magánéletembe.
Kövess be: @produkton.melinda

TikTokon max. 1-2 perces videókon keresztül sajátíthatod el a weblap készítés és online marketing csínját-bínját.
Kövess be: @produkton.melinda

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Akkor csak kattint ITT a [Kedvelés] gombra!

 

YouTube-on 20-40 perces videókban részletesebben is megismerhetsz egy-egy konkrét témakört.
Iratkozz fel csatornámra: ProduktON!

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, akikek szintén hasznos lehet:

Facebook
LinkedIn
E-mail

Ezek is érdekelhetnek:

50%

Mindjárt kész vagy! Félúton jársz.

Kérlek, add meg, hova küldhetem a valódi pénztermelő honlapok elengedhetetlenül szükséges pontjait, és máris postázom Neked virtuálisan :)

A gombra kattintva tudomásul veszed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Szuper döntés!

Kérlek, add meg, milyen e-mail címre küldhetem el neked a vevőmágnes csali 9 pontos csekklistáját!

A jelentkezéssel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót.