Miért nem jó a hasonlítgatás?

Ez a mai cikk azért is különleges, mivel volt egy, a maximalizmusom leküzdését elősegítendő kihívásom, mely szerint készítenem kellett egy olyan tartalmat amire nem készülők előre, nem készítek hozzá jegyzeteket. Szóval ez egy nagyon különleges blogcikk számomra. A hasonlítgatás témáját hoztam el ma nektek. Arról fogok írni, hogy miért probléma a másokhoz való hasonlítgatás.

Ha jobban szeretned videós formában fogyasztani a tartalmakat, akkor itt találod videós formátumban azt, ami a cikkben is le van írva:

 Mi a probléma a hasonlítgatással? 

Ismerősek az alábbi mondatok?

„A Béla okosabb, mint én.”

„Julcsi szebb, mint én.”

„Pistinek több a pénze, mint nekem.”

„Marci már bejárta a világot, én pedig még nem.”

„Józsinak sokkal jobban megy a vállalkozása.”

„Gizikének okosabbak a gyerekei.”

Nagyon sokan hajlamosak vagyunk a fent említett hasonlítgatásokra. De mi a probléma ezzel?

Te melyik poharat választanád?

  • egy szép, talpas, üveg boros poharat
  • vagy egy 3 decis nagy, műanyag poharat

A válasz természetesen attól függ, hogy mire szeretnéd használni. A boros pohár egy szebb pohár, így ha vendégeket fogadsz, valószínűleg ezt fogod választani. De akkor ez azt jelenti, hogy a borospohár jobb, mint a másik? Ha leejtjük őket, akkor a műanyag pohár több eséllyel fogja túlélni a zuhanást. Szóval akkor a műanyag a jobb? Mind a kettőnek megvan a maga előnye és a maga hátránya. Ez velünk, emberekkel is így van.

Lehet, hogy valakinek több a pénze, mint neked, de mondjuk semmi ideje nincs a családjára. Lehet, hogy valaki szebb, mint te, de a párkapcsolata borzasztó. Nem tudhatod, hogy a másik ember életében milyen negatívumok vannak jelen, amik nálad nincsenek.

Lehet, hogy az egyik ember jobb valamiben, mint te, viszont valamiben pedig rosszabb. Ezt azonban már nem szoktuk figyelembe venni amikor másokhoz hasonlítgatjuk magunkat. Sőt, hajlamosak vagyunk egyszerre több emberhez hasonlítani magunkat. Azt szeretnénk, hogy mindenkiből a legjobb a miénk legyen. De egy ember nem lehet egyszerre mindenben a legjobb. 

Sok mindenben lehetünk jók, de az, hogy mindenben a legjobbak legyünk lehetetlen.

Mindenkinek megvan a maga erőssége és gyengesége. Felejtsd el a hasonlítgatást, ne nézd azt, hogy mások miben jobbak, mint te. Vagy ha már nézed, akkor nézd azt is, hogy te miben vagy jobb, mint ők.

Van egy közvetett ismerősöm, aki 30 éves és mindene megvan. Az egyetlen probléma ezzel az, hogy nincsenek céljai. Elgondolkodtató, hogy egyáltalán élet-e az ilyen. Egy ideig biztosan szép és jó, de egy idő után ez mind semmit nem fog érni. Ha nincsenek céljaid, nincs egy pont, ahova szeretnél eljutni, akkor mit sem ér az élet.

Szóval hasonlítgatás közben mindig jusson eszedbe, hogy valamiben jobb vagy mint mások. De a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem hasonlítanád magad másokhoz.

Egy ember van az életben, akihez ténylegesen jogod van hasonlítgatni. Az pedig saját magad, a korábbi éned. Tehát ne azt nézd, hogy mások miben jobbak nálad, hanem azt, hogy te miben vagy a régebbi énedhez képest.

Bízom benne, hogy hasznos volt és tudtál értéket kivenni belőle.
Ha van hozzáfűzni valód vagy kérdésed a témához, lépj be a ProduktON! közösség Facebook csoportjába, ahol szívesen megválaszolom minden felmerülő kérdésedet a témával kapcsolatosan! 🙂

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni hasonlókról, akkor kövess az alábbi felületeken:

Szerző:

Gaál Melinda

Szervusz! Gaál Melinda vagyok, a ProduktON! alapítója. Igyekszem rendszeresen olyan hasznos webfejlesztéssel és online marketinggel kapcsolatos tudásanyagokkal szolgálni Számodra, amelyek előre viszik a vállalkozásodat. Ha bármi kérdésed, ötleted van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg itt kommentben! KommentON! 🙂

Gaál Melinda

Gaál Melinda

Szervusz! Gaál Melinda vagyok, a ProduktON! alapítója. Igyekszem rendszeresen olyan hasznos webfejlesztéssel és online marketinggel kapcsolatos tudásanyagokkal szolgálni Számodra, amelyek előre viszik a vállalkozásodat. Ha bármi kérdésed, ötleted van a témával kapcsolatban, kérlek, írd meg itt kommentben! KommentON! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérsz még ilyen hasznos infókat?

Facebook oldalamon keresztül értesülhetsz minden újdonságról és Számodra értékes információról (nem csak blog bejegyzésekről).
Kattints a [Kedvelés] gombra!

Kövess Instán a laza tartalmakért!

Az Instás sztorikba olyan egyedi tartalmak is felkerülnek, amelyekkel más felületeimen nem találkozhatsz. Kövess be: @produkton.melinda

Légy tagja a ProduktON! közösségnek!

ProduktON! közösség - Facebook csoport Ezen Facebook csoporton belül jelenleg teljesen ingyenesen tudlak támogatni. Bármit kérdezhetsz, ami vállalkozással, online marketinggel kapcsolatos. Természetesen én egyedül nem fogom tudni mindenre a választ, de sok tagunk van már, akik között valószínűleg lesz olyan, aki fog tudni segíteni neked. Ez a csoport egy alapvetően szakmai, ámde annál lazább, kötetlenebb közösség, ahol barátságok és üzleti kapcsolatok is születnek. A főbb témák a honlap, landing oldal, Facebook marketing, motiváció… és még amire igény van 🙂 Gyere, és csatlakozz ebbe a támogató közösségbe!  

Ezek is érdekelhetnek:

Felejtsd el a maximalizmust

Felejtsd el a maximalizmust!

Mindig mindennek tökéletesnek kell lennie. Vagy mégsem? Ebben a cikkben megmutatom, hogy hogyan ne legyél maximalista és miért érdemes nem annak lenned. Én magam is elég erőteljesen maximalista vagyok és

Tovább olvasom
kifogások helyett

Felejtsd el a kifogásokat!

Felejtsd el a kifogásokat! Weboldal, üzlet és marketing helyett most egy lelki témát veszek elő. Egészen pontosan a kifogásokat és azok gyártását, illetve az, hogy miért akkora előny, ha abbahagyod

Tovább olvasom